واکاوی شاخص های شهر سالم از دیدگاه معماری و شهرسازی اسلامی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
- کد COI اختصاصی: ASUSC01_453
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1466
نویسندگان
پژوهشگر گروه جغرافیا و ممالک اسلامی- بنیاد پژوهش هاس اسلامی آستان قدس رضوی
پژوهشگر گروه جغرافیا و ممالک اسلامی- بنیاد پژوهش هاس اسلامی آستان قدس رضوی
پژوهشگر گروه جغرافیا و ممالک اسلامی- بنیاد پژوهش هاس اسلامی آستان قدس رضوی
چکیده
در عصر حاضر، دامنه شهرنشینی همه بخشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی را در بر گرفته است. از دیدگاه دین مبین اسلام و از آغاز ظهور اسلام، شهر دارای جایگاه ویژهای بوده است و برای برقراری شهر سالم و محیط زیست نمونه نیز راهنمایهای ارزندهای داشته است . امروزه ، رویکرد شهر سالم به عنوان یکی ازرویکردهای غالب در مطالعات شهری پایدار مطرح است. شهر سالم به شهری می گویند که بتواند شرایط بقا و ادامه حیات خود را در اختیار داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، کشف رابطه بین شاخص های شهر سالم و شاخص های معماری و شهرسازی اسلامی می باشد. روش تحیق در این پژوهش به صورت کیفی بوده که استناد اصلی در آن به تفاسیر قرآن، احادیث و دیدگاههای اندیشمندان معماری و شهرسازی و در نهایت تطبیق و مقایسه شاخص های شهر سالم از نگاه معماری اسلامی است. شاخص هایی که در این پژوهش مورد مقایسته وارزیابی قرار گرفته اند عبارت اند از: نیازهای اساسی مردم، محیط زیست شهری، عدالت، امنیت، توسعه پایدار و اماکن عمومی. پرسش پیش روی تحقیق به شرح ذیل است: آیا در معماری و شهرسازی اسلامی به شاخص های شهر سالم توجه شده است؟ با توجه به ادبیات تحقیق، فرضیه این پژوهش بدین صورت مطرح می شود: به نظر می رسد با توجه به اینکه از همان ابتدای ظهور اسلام، شهر دارای جایگاه ویژهای بوده است، شاخص های شهر سالم نیز از اهمیت ویژهای در طراحی فضاهای شهری برخوردار بوده است. نتایج نشان می دهد، اسلام برای رسیدن به شهر سالم در جهت پاسخگویی بیشتر به نیازهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه و نیز فراهم آوردن فضای پاک و سالم برای زندگی و فعالیت انسان و مراقبت از پاکیزگی محیط در تمام جنبه های زندگی شهری تأکید داشته است.کلیدواژه ها
شهر سالم، شهر اسلامی، توسعه پایدار، معماری و شهرسازی اسلامیمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.