بررسی تاثیر موذنه مقبره احمدجامی بر معماری گورکانیان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_391
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 708
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فیروزیان

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

در کاخ فتح پور و مزار همایون شاهد ظهور عنصری شبیه موذنه در معماری گورکانی هستیم که بعدها از عناصر اصلی معماری اسلامی هندی گردید به طوری که بسیاری از صاحب نظران آن را از عناصر معماری هندی می دانند. با توجه به اینکه همایون و همسرش در ایران از بناهایی نظیر گنبد سلطانیه و مزارشیخ جام دیدن کردند و در بناهای هندی ذکر شده تأثیر شیوه ایرانی مشهود است، این فرضیه مطرح می گردد که این عنصر از معماری ایرانی گرفته شده باشد. با این فرضیه این مقاله با بیانی تحلیلی به شباهتی میان موذنه بنای شیخ احمد جام (که همایون از آن دیدن کرده) و عنصر مشابه آن در معماری گورکانی می پردازد و درصدد پاسخ به این پرسش است که آیا ریشه این عنصر معماری هندی از عنصر مشابه اش در معماری ایران است؟ چنین شباهتی در دو راستا یکی کیفی و اجمالی و دیگری کمی و تفصیلی مورد بررسی قرار می گیرد و پس از تحلیل به این نتیجه مر رسیم که چگونه عنصری که دارای ریه ایرانی است، توسط محققین غربی عنصری با اصالت هندی قلمداد می گردد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.