بازنگری تجربه ایران در ایجاد پیاده راه؛ بررسی نقاط قوت و ضعف پیاده راه های احداث شده در تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1600
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام فلاح منشادی

دانشجوی دکتری شهرسازی دانشگاه تهران، کارشناس گروه حمل و نقل و ترافیک مرکز مطالعات شهرداری تهران

امیر روحی

کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل دانشگاه شریف، مدیر گروه حمل و نقل ترافیک مرکز مطالعات شهرداری تهران

ام سلیمه خداودردی نلخاصی

کارشناس ارشد معماری دانشگاه شهید بهشتی، کارشناس گروه حمل و نقل ترافیک مرکز مطالعات شهرداری تهران

چکیده

اگرچه تجربه احداث پیاده راه ها در جهان به حدود 70 سال پیش بازمی گردد، ولی اجرای این رویکرد در ایران تجربه جدیدی است. در سال های اخیر احداث پیاده راه ها در تهران در راستای تغییر رویکرد مدیریت شهری از توسعه خودرومحور به توسعه انسان محور م ورد توجه جدی قرار گرفته است و شاهد این ادعا احداث پیاده راه هایی چون 17 شهریور (شهدا)، 15 خرداد، سپهسالار، صوراسرافل، باب همایون، ناصرخسرو، مروری، صابونیان، احسانی، شاه عبدالعظیم و برادران مظفر می باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی نتایج حاصل از اجرای این پیاده راه ها و شناسایی نقاط قوت و ضعف آن به ارزیابی پیاده راه های اصلی تهران و مقایسه تطبیقی آنها با یکدیگر پرداخته است. برای ارزیابی از روش مشاهده میدانی و م صاحبه استفاده شده است. نتایج حاصل از ارزیابی و مقایسه تطبیقی نشان می دهد که از بین یازده پیاده راه موجود در شهر تهران پیاده راه های صف (سپهسالار)، 15 خرداد (بازار) و شاه عبدالعظیم بهترین وضعیت را دارند و پیاده راه های برادران مظفر و 17 شهریور از نظر معیارهای پیاده مداری در سطح بسیار نامطلوبی قرار گرفته اند. اگرچه پیاده راه های موجود در مجموع از نظر تسهیلات پیاده روی مانند کف سازی و نورپردازی در سطح نسبتاً مناسبی قرار دارند ولی عدم وجود کاربری مسکونی (اختلاف کاربری)، ورود موتورسیکلت و ماشین به معابر پیاده، وجود کاربری های ناسازگار، عدم تأمین سرویس بهداشتی و ت سهیلات معلولین در اکثر آنها قابل مشاهده است. به علاوه غیر از پیاده راه سپهسالار که با مشارکت مردمی اداره می شود، احداث بقیه پیاده راه ها بدون جلب مشارکت و رضایت عمومی بوده ا ست که این موضوع یک ضعف محسوب می شود.

کلیدواژه ها

پیاده راه، ارزیابی، مقایسه تطبیقی، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.