بررسی و ارزیابی علل تغییر کاربری اراضی شهر قائمشهر (براساس مصوبات کمیسیون ماده 5)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده زهرا حسینیان آهنگری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه شهرسازی، تهران، ایران

سیداحمد سعیدنیا

استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه شهرسازی، تهران، ایران

چکیده

تغییر کاربری اراضی، یعنی تغییر در نوع استفاده از زمین، که لزوماً تغییر در سطح زمین نبوده، بلکه شامل تغییر در تراکم و مدیریت زمین نیز می باشد. در کشور ما نیز یکی از ارکان مدیریت شهری که می تواند کاربری ها را کنترل نماید، کمیسیون ماده 5 است. هدف از این پژوهش شناسایی بیشترین و کمترین تغییرات کاربری اراضی صورت گرفته بر اساس مصوبات کمیسیون ماده 5 در شهر قائمشهر و بررسی علل آن طی سال های 85-1391 می باشد. تجزیه و تحلیل مصوبات نشان می دهد که بیشترین تغییر کاربری از باغ و فضای سبز به مسکونی بوده و کمترین تغییرات نیز در دسته مسکونی به خدمات می باشد. برای بررسی علل تغییر کاربری اراضی، از دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. در روش کیفی، هم پوشانی لایه های اطلاعاتی مورد نظر با استفاده از نرم افزار arc gis صورت گرفت. در بررسی کمی، پرسش نامه ای تنظیم شد و در اختیار 30 نفر از مدیران، شهرسازان و کارشناسان کمیسیون ماده 5 اداره راه و شهرسازی شهرستان قائمشهر و ساری و استانداری قرار گرفت. نتایج حاصل از پرسش نامه استخراج و به وسیله نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که مهمترین علت تغییر کاربری، مشکلات مالی و عدم تأمین بودجه توسط شهرداری ها و دولت جهت تملک کاربری های خدماتی و همچنین ضعف مدیریت شهری، موارد قانونی ناکافی، ناکارآمدی طرح های توسعه شهری، ارزش افزوده زمین و ساختمان، وضعیت معیشتی مردم، پائین بودن بازده اراضی کشاورزی و باغی، رشد طبیعی جمعیت، حد ن صاب تفکیک پائین زمین در شهر قائمشهر و ایجاد شبکه های ارتباطی جدید از جمله علل دیگر تغییر کاربری محسوب می شوند. در نهایت می توان راهبردهایی مانند ایجاد درآمد پایدار برای دستگاه ها مخصوصاً شهرداری ها و افزایش مشارکت پذیری در تهیه طرح ها و مدییت شهری را ارائه داد.

کلیدواژه ها

کاربری زمین، تغییر کاربری اراضی، مصوبات کمیسیون ماده 5، قائمشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.