کارایی براده آهن در حدف آرسنات و آسنیت از آب آشامیدنی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 20، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-20-71_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عسگری

کارشناس ارشد ، گروه مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

سیمین ناصری

استاد ، گروه مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران

امیرحسین محوی

استادیار ، گروه مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران

اقدس خیری

کارشناس ، گروه مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

آلودگی آبهای زیرزمینی به آرسنیک اخیراً به عنوان یک مشکل بزرگ مورد توجه قرار گرفته است . گزارشهای متعددی از آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی به آرسنیک و به خصوص دو ترکیب آرسنات (آرسنیک پنج ظرفیتی ) و آرسنیت (آرسنیک سه ظرفیتی ) در دسترس است که در این میان به برخی قسمتهای استان کردستان می توان اشاره کرد . فناوری های متعددی برای حذف آرسنیک از آب آشامیدنی وجود دارد که عموماً هزینه های بالایی رادر بردارند . در این مطالعه از براده های آهن به عنوان ماده ای ارزان و در دسترس برای حذف آرسنات و آرسنیت در سه غلظت 0/5 ، 1 و 2 میلی گرم در لیتر و در وزن های 0/25، 0/5، 1 و1/5 گرم استفاده گردید و اثر تغییرات زمان ، غلظت ، pH ، وزن جاذب و همچنین اثر تغییر غلظت یون های سولفات و کلراید در فرایند حذف بررسی شد . علاوه بر آن ، تبعیت فرایند جذب از معادلات فروندلیخ و لانگمیر مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که جاذب براده آهن دارای کارایی بالایی در حذف هر دو ترکیب آرسنات و آرسنیت در pH حدود 7 و زمان تماس 30 دقیقه است . در واقع جاذب در دز 1 گرم در لیتر ، راندمان بالایی در حذف آرسنات و آرسنیت دارد. همچنین نتایج نشان داد که یون های سولفات و کلراید تأثیر چندانی در کارایی حذف ندارند. از مشاهدات این پژوهش می توان دریافت که آرسنات و آرسنیت با ضریب همبستگی 0/96 < R2 به طور یکسانی از ا یزوترم جذب فروندلیخ تبعیت می کنند؛ در حالی که در مورد ایزوترم جذب لانگمیر ، آرسنات با ضریب همبستگی 0/96 < R2 نسبت به آرسنیت با داشتن ضریب همبستگی 0/91 < R2 تبعیت بیشتری را نشان می دهد. نتایج همچنین نشان داد که میزان آن افزوده شده به محیط ، چندین برابر بیشتر از مقدار استاندارد 0/3 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی است . در نهایت از آنجایی که براده آهن به مقدار فراوان و ارزان در دسترس می باشدو در ضمن دارای کارایی بالایی در حذف ترکیبات آرسنیک بدون نیاز به اصلاح pH آب است ، می توان از آن برای حذف آرسنیک در مناطق آلوده کشور استفاده نمود.

کلیدواژه ها

آرسنات ، آرسنیت، براده های آهن ، فرایند جذب ، آب آشامیدنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.