ارزیابی کشش درآمدی و قیمتی تقاضای آب شرب شهری با استفاده از روش پولاک - والس

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 20، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-20-69_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 956
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس صالح نیا

دانشجوی دکترای علوم اقتصادی ، دانشگاه فردوسی ، مشهد

حسین انصاری

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه فردوسی مشهد

محمدعلی فلاحی

استادیار گروه اقتصاد ، دانشگاه فردوسی ، مشهد

کامران داوری

استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

با توجه به شرایط خشک و نیمه خشک در کشور و با عنایت به اینکه ایران در سال 2025 در گروه کشورهای تشنه دنیا قرار خواهد گرفت، فعالیتهایی در بخشهای مختلف به خصوص در بخش کنترل آب ، در کشور صورت پذیرفته است. علی رغم پیشرفتهای حاصل ، سطح خدمات و کارایی مصرف آب و به خصوص آب شرب ، ناکافی و نامناسب به نظر می رسد. به منظور رفع معضل مذکور و با توجه به نیاز مبرم به انجام تحقیقات در خصوص آب شرب ، در این مقاله با ارائه روشی ساده ، دقیق ، کارا و عملیاتی ، کشش قیمیت و درآمدی تقاضا در بخش آب شرب خانگی برآوردده شد تا زمینه ساز تحقیقات بعدی باشد. کشش درآمدی ، با استفاده از یک جانشین مناسب برای درآمد خانوار ، به نام عرصه و اعیان هر مشترک و با استفاده از توابع لگاریتمی دوسویه برای بلوک های مختلف مصرفی در سالهای آماری 80 تا 83 برای یک نمونه تصادفی تعیین گردید. در کلیه توابع لگاریتمی محاسبه شده ، ضریب همبستگی بالای 40 درصد بوده و مقادیر متوسط کشش درآمدی ، در بازه 0/704 برای بلوک اول با سطح درآمد کم تا 0/411 برای بلوک پنجم با درآمد و مصرف زیاد ، متغیر بود. این امر نشان می دهد که این کالا در سبد مصرفی خانوار ، ضروری و بی جانشین است. کشش قیمتی تقاضا نیز با استفاده از روش پولاک - والس اصلاح شده و با توجه به تغییر قیمت در دو بازه زمانی و مقدار کشش درآمدی برای دوره آماری محاسبه شد. مقدار این کشش از 0/3 - برای بلوک دوم تا 0/01- برای بلوک چهارم متغیر بود که این موضوع ، کم کشش بودن تقاضای آب نسبت به قیمتهای موجود را نمایان می کند.

کلیدواژه ها

تعرفه ، قیمت گذاری ، آب شرب ، کشش درآمدی ، کشش قیمتی تقاضا ، پولاک - والس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.