دستکاری قیمت اوراق بهادار در بورس تهران و تاثیر آن روی نظام مالی کشور

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس توسعه نظام تامین مالی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IRFINANCE06_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 834
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید صمدی

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان

الهه مهری دهنوی

کارشناس ارشد دانشکده ادبیات واحد خمینی شهر دانشگاه آزاد اسلامی

مصطفی رجبی

استادیار دانشکده ادبیات واحد خمینی شهر دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

نظریه پردازان توسعه، توسعه نظام مالی اقتصاد را نمودی از توسعه کل اقتصاد می دانند. اهمیت و جایگاه نظام مالی به نحوی است که برخی اندیشمندان، تفاوت جوامع توسعه یافته و غیر توسعه یافته را نه در تفاوت تکنولوژی بلکه در میزان توسعه یافتگی نظام مالی آن ها می دانند. بازار اوراق بهادار که در واقع قلب تپنده این نظام به حساب می آید، می تواند با برنامه ریزی و مدیریت صحیح، به نحوی غیرمستقیم در هدایت کل اقتصاد نقشی اثر بخش داشته باشد و بر طرف کردن مشکلات این بازار می تواند نقش موثری بر روی توسعه نظام مالی کشور داشته باشد. یکی از مشکلات عمده این بازار دستکاری قیمت شرکت ها در این بازار است. در این مقاله ابتدا با انجام آزمون تسلسل وجود بازدهی غیرعادی در میان شرکت ها در طی سال های 1382 تا 1385 (که شرکت ها از نوسانات شدید غیرتصادفی قیمتی برخوردار بوده اند) مورد بررسی قرار گرفت. شرکت هایی که روند قیمتی آن ها تصادفی نبوده و قیمت سهم در هر مقطع با قیمت های گذشته دارای خود همبستگی باشد بیان کننده وجود دستکاری در سهم مذکور خواهد بود. در بخش بعدی با استفاده ا زرگرسیون لاجیت مدلی برای احتمال وقوع دستکاری قیمت با استفاده از متغیرهای P/E، اندازه شرکت، نقدشوندگی سهم و ارزش مبادلات طراحی شد. برای این کار از داده های سال 1384 که در آن قیمت سهام از نوسانات بیشتری برخرودار بودند استفاده شده است. در ادامه سهم هر یک از این متغیرها بر قیمت سهام از نوسانات بیشتری برخوردار بودند استفاده شده است. در ادامه سهم هر یک از این متغیرها بر روی دستکاری قیمت شرکت ها در بورس تهران تعیین و مشخص گردید که به جز متغیر ارزش مبادلات بقیه متغیرها با دستکاری قیمت رابطه معکوس دارند. در انتها نیز نقش این عوامل در بازار اوراق بهادار و تاثیرآن ها بر روی نظام مالی مورد بررسی قرار گرفت.

کلیدواژه ها

دستکاری قیمت، نقد شوندگی سهم، ارزش مبادلات، نسبت P/E

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.