بررسی میزان نیترات در منابع آب های زیر زمینی مناطق روستایی شهرستان های زنجان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: پانزدهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH15_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 748
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرور صفا

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

مژگان علقارداشی

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

جلیل نصیری

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

علی اسدی

دکترای بهداشت محیط ، دانشیار دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

چکیده

سابقه و هدف : هدف از این تحقیق بررسی میزان نیترات در منابع آبهای زیرزمینی مناطق روستایی شهرستایی شهرستان های زنجان طی سالهای 88 - 85 می باشد . ترکیبات نیتریت و نیترات از عوامل آلاینده منابع اب های زیر زمینی هستند که در سال های اخیر میزان متوسط آنها در آب های زیرزمینی به دلیل گسترش انواع فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی رو به افزایش است . این موضوع می تواند اثرات نامطلوبی روی سلامت کنندگان برجای گذارد . روش تحقیق: در این پژوهش براساس مطالعات انجام گرفته برروی غلظت نیترات روستایی شهرستان های ابهر، خرمدره و خدابنده واقع در استان زنجان طی سال های 88 - 85، تعداد 400 نمونه در کلیه ماه ها از منابع آب زیرزمینی (چشمه ، چاه و قنات ) به صورت تصادفی گرفته شد. نتایج : براین اساس در طی سال های 85و 86 حدود 2/3 درصد از آب های زیرزمینی شهرستان های مذکور مشکل آلودگی نیترات داشته و 97/7 درصد از اب ها مطلوب بودند. در سال 87 حدود 0/9 درصد از آب های زیرزمینی شهرستان های مذکور مشکل آلودگی نیترات داشته و 99/1 درصد از آب ها مطلوب بودند. در سال 88 حدود 1/3 درصد از آب های زیرزمینی شهرستان های مذکور مشکل آلودگی نیترات داشته و 98/7 درصد از آب ها مطلوب بودند. نتیجه گیری و بحث : آلودگی آب های زیر زمینی به نیترا ت در مناطق روستایی، به علت مصرف کودهای شیمیایی در فصول کشاورزی و پرورش دام، دفع غیر بهداشتی زباله ، رعایت نکردن حریم بهداشتی چاه های فاضلاب نسبت به چاه های آب می باشد، که استفاده درست از کودها، برناهه های دفع صحیحی و فضولات دامی ، تعیین حریم بهداشتی چاه ها برای جلوگیری از نشتاب، برگزاری کلاس های آموزشی برای خانوارها در جهت رعایت موازین بهداشتی، تدوین ضوابط قانونی برخورد با متخلفین آلوده کننده منابع آبی و تلاش جهت ارتقاء دانش فنی توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

نیترات، منابع آب زیرزمینی، چشمه، چاه، قنات، شهرستان های زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.