ارزیابی عملکرد سیستمهای مختلف آب بندی بستر جهت جلوگیری از اثرات سوء زیست محیطی در استحصال مس به روش لیچینگ
- سال انتشار: 1383
- محل انتشار: اولین کنگره ملی مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: 242_3473750292
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1590
نویسندگان
استادیار، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف
دانشجوی دکترای ژئوتکنیک، دانشگاه McGill
چکیده
یکی از روشهای فرآوری فلزات از سنگمعدن روش فروشویی (Leaching) میباشد. استحصال فلزات از این روش مستلزم آن است که مواد حفاری شده از معدن در محلی دپو شده و با پاشش اسید برروی آنها در معرض یک فرآیند اسیدشویی قرار گیرند. این روش در صورت عدم بکارگیری تمهیدات لازم میتواند باعث آلودگی شدید منابع خاک، آبهای سطحی و زیرزمینی گردد. در کشور ما نیز استحصال مس به روش فروشویی تودهای (Heap Leaching) از سال 1376 در مجتمع مس سرچشمه کرمان آغاز شده که طی آن محلول رقیق اسیدسولفوریک برروی انباشتههای اکسیدی سنگمعدن مس پاشیده میشود. طراحی و ساخت پوشش آببند مناسب در بستر محل استحصال فلزات به روش فروشویی از جمله مباحث مهم در ژئوتکنیک زیستمحیطی میباشد. در مقالة حاضر پس از معرفی روش فروشوئی ((Leaching، مکانیزمهای عبور سیال از لایههای مختلف بستر توضیح داده شده است. سپس نتایج تحقیقات انجام شده در خصوص نشت سیالات آلاینده از پوششهای آببند خاکی (Mineral) و پوششهای مصنوعی (Synthetic) بازگو گردیده است. در پایان، عملکرد سیستمهای مختلف آببندی بستر برای مقابله با اثرات سوءزیستمحیطی با استفاده از تحلیل عددی با یکدیگر مقایسه و نتیجهگیری شده استکلیدواژه ها
پوشش خاکی، پوشش مصنوعی، رس کوبیده شده، ژئوممبرین، فروشوئی (لیچینگ)اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.