تأثیر معماری بومی بر حس مکان افراد در معماری پایدار (نمونه موردی: روستای میمند)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF01_339
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 901
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه نیکویی

دانشجوی ارشد مهندسی معماری - دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

عوامل شکل دهنده حس مکان و تأثیر آن بر افراد در فضاهای گوناگون چگونه است با توجه به اهمیت این حس در ارتقا کیفیت فضای طراحی شده این پژوهش به بررسی مفهوم حس مکان و عوامل مؤثر بر آن پرداخته و تأثیر عوامل کالبدی و عوامل شناختی استفاده کنندگان بر احساس افراد نسبت به فضا را بررسی می کند. این مقاله در ابتدا به معنای حس مکان و مفهوم آن از دیدگاه های مختلف پرداخته و در نهایت سطوح مختلف و عوامل شکل دهنده آن را بیان می کند و عواملی همچون معماری بومی در معماری پایدار مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت مدلی برای نشان دادن چگونگی تأثیرات این عوامل ارائه می کند. در این مقاله از مدل سوات برای بررسی عوامل مؤثر بر حس مکان افراد در معماری بومی و تأثیر آن در معماری پایدار استفاده گردید. حس مکان نشان میدهد: حس مکان حاصل ارتباط درونی انسان، تصورات ذهنی او و ویژگی های محیطی است. این مفهوم ازیک سو ریشه در تجربه های ذهنی همچون خاطره، سنت، تاریخ، فرهنگ، اجتماع و غیره دارد و از سوی دیگر متأثر از زمینه هایی عینی و بیرونی در محیط مانند طرح، منظره، بو و صدا است که نشان می دهد حس مکان مفهومی پیچیده از احساسات و دلبستگی انسان نسبت به محیط است که در اثر انطباق و استفاده انسان از مکان به وجود می آید، به این معنا که حس مکان امری از پیش تعیین شده نبوده بلکه از تعامل انسان با مکان زندگی روزمره ایجاد می شود، به این ترتیب فرد به مکانی که در آن زندگی می کند مجموعه ای از پیش تصورات دریافت شده قبلی را می دهد، این پیش تصورات چگونگی پاسخ او به محیط را شکل می دهند.

کلیدواژه ها

حس مکان، تعلق به مکان، وابستگی مکان، معماری پایدار، معماری بومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.