ارزیابی روش طرح و ساخت توأم در پروژه های عمرانی با استفاده از روش AHP (مطالعه موردی فردگاه بین المللی امام خمینی (ره))
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
- کد COI اختصاصی: ARCHCONF01_317
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1700
نویسندگان
کارشناس ارشد مهندسی و مدیریت ساخت، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
چکیده
در قرن حاضر پیشرفت و توسعه ی هر کشوری بستگی زیادی به توسعه ی زیرساخت های آن کشور در بخش های مختلفی همچون صنعت برق، سدسازی، راه سازی، حمل و نقل و... را دارد. در پروژه های عمرانی و طرح های زیربنایی که بصورت بارز از تحولات تکنولوژی تأثیر می پذیرند، استفاده از روش ها و ساختارهای نوین مدیریت، امری اجتناب ناپذیر است. توسعه ی زیرساخت با طراحی و انجام پروژه های عمرانی امکان پذیر می باشد. انجام این پروژه ها با روش های قراردادی مرسوم مانند روش سه عاملی (کارفرما - مشاور - پیمانکار) پروژه ها را دچار مشکلاتی چون تأخیر در اتمام پروژه، کسری بودجه، از بین رفتن سرمایه و ... می کند. یکی از روش های نوین مدیریت و اجرای پروژه ها، روش طرح و ساخت می باشد که امروزه طرفداران زیادی بین دست اندرکاران اجرای پروژه ها پیدا کرده است. در این تحقیق از میان انواع روش های قراردادی پرکاربرد در اجرای پروژه های عمرانی، روش های طرح و ساخت (D.B)، متعارف (D.B.C)، مدیریت اجرا (E.P.C)، ساخت، بهره برداری و انتقال (B.O.T) مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و معایب و محاسن هر کدام شرح داده شده است. سپس به شرح مطالعه ی موردی این تحقیق، پروژه فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) که با استفاده از روش طرح و ساخت اجرا شد پرداخته شد. در ادامه به کمک روش تصمیم گیری چند گزینه ای (AHP) و استفاده از نرم افزار Expert Choice، این پروژه با توجه به معیارهای مشخص شده مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت که نتیجه ی بدست آمده، حاکی از آن بود که روش طرح و ساخت (D.B) بهترین روش قرارداد برای این پروژه بود.کلیدواژه ها
پروژه های عمرانی، روش طرح و ساخت توأم، فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)، روش AHPمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.