بررسی تاریخچه و سیر تکاملی گنبد در معماری ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF01_288
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری

چکیده

گنبد بعنوان سقفی که فضا را از عوامل بیرونی (باد، باران، سرما و ...) حفظ می کند، در ضمن نمادی از آسمان را تداعی می کند که عالم هستی را با عالم ماوراء مرتبط می سازد در تبدیل مربع به دایره ی چهارگوش بعنوان نماد جسمانی و استقرار و پایداری هشت وجهی کنایه از کرسی الهی و عالم فرشتگان سمبل روح مطهر گنبد آسمانی و نشانه عالم نامحدود بی کران روح است. حال در این مقاله به بررسی سیر تکامل گنبد در معماری ایرانی و اسلامی که شامل بررسی بین ساختمانهای گنبددار ایرانی و بنای گنبددار رومی خواهد پرداخت و به بررسی نمونه های شناخته شده و تکامل یافته بناهای گنبددار ایرانی و مقایسه بناهای گنبددار پیش از اسلام که به شکوه و عظمت بنا توجه بیشتری می شده که منجر افزایش ارتفاع به دهانه بیشتر بوده است، ولی پس از اسلام بدلیل مردمی شدن معماری به ویژه گنبد توجه شده و به همین دلیل نسبت ارتفاع به دهانه کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

گنبد، معماری ایرانی - اسلامی، معماری رومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.