توسعه استفاده از روش توموگرافی لرزه ای در مطالعات ژئوتکنیکی

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی مهندسی ژئوتکنیک و مکانیک خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: ICGESM03_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2056
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرزاحسن رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

امیرهوشنگ رجایی

دانشجوی دکتری ژئوفیزیک پژوهشکده بین المللی زلزله شناسی تهران

چکیده

روشهای ژئوتوموگرافی در زمره جدیدترین روشهای ژئوفیزیکی به شمار می روند که به لحاظ قابلیت های زیاد گسترش روز افزون دارند از میان این روشها توموگرافی لرزه ای یک روش با دقت و قدرت تفکیک بالا نسبت به سایر روشهای لرزه ای سطحی کارایی خوبی در به تصویر کشیدن افقهای زیرسطحی دارد. با توجه به تاثیرات مختلف پارامترهای ژئومکانیکی زمین بر روی انتشار امواج بیشترین استفاده توموگرافی لرزه ای در مطالعات ساختگاه سازه های بزرگ از جمله سدها می باشد. در این مقاله ابتدا کاربرد این روش در مطالعات تزریق توده سنگها در ساختگاه سد کوثر مورد بررسی قرر می گیرد. بدین ترتیب که با به تصویر کشیدن مقاطعی از زمین در محل مورد نظر قبل و بعد از عملیات تزریق می توان تاثیرات تزریق بر بهسازی بخش مذکور را بررسی نمود. پس از آن استفاده از توموگرافی لرزه ای موج S در کنار موج P که برای اولین بار در ایران در ساحل چپ ساختگاه سد خراسان سه صورت گرفته است معرفی می گردد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.