متغیرهای کلان اقتادی و توزیع درآمد در ایران:با نگاهی به رویکرد ARDL

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس اقتصاد و مدیریت کاربردی با رویکرد ملی
  • کد COI اختصاصی: TOROUD01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 680
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا حسن نژاد

کارشناس ارشد علوم اقتصادی، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی ماکو

چکیده

چگونگی توزیع درآمد در هر کشور از شاخص های مهم توسعه اقتصادی محسوب می شود و شناسائی عواملی که بیشترین تاثیر را بر این شاخص می گذارنداز موضوعات کلیدی پژوهش های اقتصادی می باشد. در این پژوهش بر آن شدیم تا اثر نرخ رشد متغیرهای تولید ناخالص داخلی, مخارج دولت روی آموزش, حداقل دستمزد و شاخص قیمت مصرف کننده را روی سهم هزینه ده درصد ثرتمندترین به ده درصد فقیرترین افراد جامعه, به عنوان شاخص نابرابری توزیع درآمد, در بازه زمانی 1350 تا 1387 با بکارگیری نرم افزار Microfit و استفاده از روش الگوی خود همبسته با وقفه های توزیع شده (ARDL) بررسی کنیم. نتایج برآورد حاکی از آن است که ارتباط سهم هزینه دهک بالایی به دهک پایینی با رشد تولید ناخالص داخلی ابتدا مثبت و سپس منفی و معنی دار است. ارتباط نرخ رشد مخارج دولت روی آموزش و سهم هزینه دهک بالایی به دهک پایینی نیز منفی و معنی دار است. همچنین هردو متغیر نرخ رشد حداقل دستمزد و نرخ تورم هم تاثیر مثبت و معنی داری روی سهم هزینه دهک ها دارند. به این مفهوم که افزایش در نرخ رشد حداقل دستمزد و نرخ تورم باعث افزایش سهم هزینه ده درصد ثروتمندترین به ده درصد فقیر ترین شده و نابرابری درآمدی را افزایش می دهند. آزمون های ثبات ساختاری CUSUM و CUSUMQ نیز نشان می دهند که ضرایببرآورد شده در طول دوره مورد مطالعه باثبات هستند.

کلیدواژه ها

توزیع درآمد, نرخ رشد تولید ناخالص داخلی , نرخ تورم, الگویARDL, آزمون های ثبات ساختاری CUSUM و CUSUMQ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.