تحقق پذیری معماری ایرانی- اسلامی با تأکید بر ایجاد هویت در شهرهای معاصر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی معماری و شهرسازی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: IAU02_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1076
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساحل دژپسند

هیئت علمی گروه معماری دانشگاه ارومیه

امیر افسری

دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه ارومیه

چکیده

ارزشها و هنجارهای اسلامی در معماری و شهرسازی روزگار اسلامی از جهاتی بسیار مورد غفلت واقع شد ه و به ویژه در بعداجتماعی و شهرسازی با اسلام ناب بسیار فاصله پیدا کرده است. یکی از گرایشاتی که در نظریه پردازی ها ی مبانی و اصول معماری پس از اسلام مطرح است، گرایشی است که توجیهات مثبتی برای گذشته و الهامگیری از آن دارد و تنشی را میان گذشته و اکنون نمیپذیرد. اگر در شهرها فضاهای عبوری اصل میشوند و بر فضای حضوری تسلط پیدا میکنند و در مجموعانسان در میان اجسام و اشیاء، منفعل، از خودبیگانه و مسخ می شود، قطعاً ناشی از رسوخ فرهنگ و باورهایی است که دیدگاههای نظری خود را بر جوامع انسانی تحمیل نمودهاند. تحقیق پیشرو با طرح سوال اصلی خود یعنی ویژگیهای بنیادی هویت اسلامی- ایرانی برای شهر مطلوب و به ویژه شهرهای جدید کدام است و با در نظر گرفتن این فرضیه که هویت اسلامی-ایرانی در معماری و شهرسازی معاصر فاقد جایگاه اصلی خود بوده، چرا که کالبد معماری و شهرسازی باید مبتنی برحکمت نظری اسلام یعنی حقمداری و واقعیت شناسی، و حکمت عملی آن یعنی عدالت مداری و مناسب سازی، توسط افراد به ارائه مطالبی در مورد جایگاه منظر شهر در تعامل انسان با محیط، ارکان ،« ذیصلاح و مجتهد در رشته خود ساخته شودهویت اسلامی یک شهر، بررسی تطبیقی محله محوری با انواع مرکزیت و... پرداخته و به نت ایجی جهت تدوین راهبردهای بنیادی در راستای تحقق پذیری هویت ایرانی- اسلامی در شهرهای جدید و ارائه راهکارها و نمودارهای طراحی می پردازد. روش تحقیق در این پژوهش، تفسیری، تحلیلی و کیفی میباشد. نتیجتا چنین دریافت می شود که رابطه نیازهای مادی وروحی انسان ها در شهر اسلامی، رابطه دنیا و آخرت است و به طور کلی مبانی و اصولی در حکمت نظری و عملی اسلام و بازتاب آن در معماری دوران اسلامی مطرح میباشد که مبتنی بر نیازهای فطری و اجتماعی انسان است و وابستگی به زمان و مکان ندارد. این اصول را باید عمیقاً و دقیقاً استنتاج و همواره در دستور کار طراحی معماری و شهرسازی قرار داد

کلیدواژه ها

معماری اسلامی- ایرانی، شهرهای جدید، هویت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.