بررسی تأثیر فرود بلند مدیترانه بر بارش های دوره سرد سال های 72-1971 (ترسالی) و 73-1972 (خشکسالی) در غرب زاگرس

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش علمی سالانه دانشگاه رازی
  • کد COI اختصاصی: RAZICONF01_215
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1348
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروز مجرد

استادیار گروه جغرافیا دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی،

محمدرضا سیفی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیای طبیعی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی

چکیده

ارتباط بین بارشهای غرب زاگرس در طی دوره سرد سالهای 72-1971 (دوره تر) و دوره سرد سالهای 73-1972 (دوره خشک) از یک سو و عمق، آزیموت و موقعیت فرود بلند مدیترانه از سوی دیگر مطالعه ش د. سنجش و اندازه گیری های مختلف بر روی نقشه های سطح 500 هکتوپاسکال در تمام روزهای دوره آماری فوق به انحام رسید. به این منظور از داده های بارش روزان ه دوره سرد 73-1971 و داده های بارش ماهانه 85-1971 در 18 ایستگاه غرب و جنوبغرب زاگرس استفاده گردید. دوره سرد، معادل ماههای اکتبر، نوامبر، دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس در نظر گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که دوره خشک با وجود دارا بودن عمق زیاد فرود نسبت به دوره تر، بارش کمتری دریافت کرده است. مقایسه میانگین مجموع بارش ماهانه و میانگین عمق ماهانه فرودها نشان می دهد که عمق زیاد فرود یگانه دلیل افزایش بارش نیست. بلکه موقعیت مکانی فرود شرط اساسی به حساب می آید. در روزهای وقوع بیشینه بارش در دوره تر، همچنین بیشتر روزهای دارای بارش، هم در دوره تر و هم در دوره خشک، محور فرود عمدتاً جهت شمالشرق- جنوبغرب داشته است. در حالی که جهت گیری شمالغرب- جنوبشرق محور، با تعداد روزهای دارای بارش کمتری همراه بوده است. در دوره تر سالهای 72-1971 محور فرود بطور متوسط بین 25 الی 40 درجه طو ل شرقی قرار داشته است. در حالیکه در دوره خشک سالهای 73-1972 با پراکنش گسترده تر، قدری بسمت غرب جابجا و بین 15 تا 40 درجه طول شرقی مستقر شده است.

کلیدواژه ها

بارش ، ترسالی ، خشکسالی ، زاگرس ، فرود مدیترانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.