اثر تناوب زراعی گندم- ذرت بر همبستگی مکانی بانک بذر تاج خروس (. Amaranthus spp )

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین همایش علوم علف های هرز ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANWEED05_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 840
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین بهمنش

دانشجوی کارشناسی ارشد رزاعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمد یعقوبی خانقاهی

عضو هیات علمی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثر تناوب زراعی گندم-ذرت بر تراکم جمعیتی و همبستگی مکانی علف هرز تاج خروس با استفاده از روش آمار مکانی، پژوهشی در سال 1391 درمزرعه شرکت زراعی دشت ناز ساری انجام شد. نقاط تقاطع شبکه ها مشخص، علامت گذاری شده ونمونه برداری ها از بانک بذر تاج خروس طی دو مرحله، یکی پس از برداشت گندم و دیگری پس از برداشت ذرت(از 36 نقطه در هر مرحله نمونه برداری) صورت گرفت. برای انجام محاسبات مربوط به سمی واریوگرام و تعیین همبستگی مکانی علف هرز از نرم افزار +Gs استفاده شد. بر اساس نتایج، واریوگرام های گونه مورد نظر با مدل های کروی و نمایی مطابقت داشتند. درصد اثر قطعه ای بین 14 و 37/8 درصد متغیر بود که به ترتیب باعث قوی ترین و ضعیف ترین همبستگی مکانی برای بذور تاج خروس شد. در واقع زراعت ذرت در مقایسه با زراعت گندم موجب تشدید همبستگی مکانی بذور علف هرز تاج خروس گردید و دامنه تأثیر آن ها را کاهش داد. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که پایش علف هرز تاج خروس و آگاهی از پویایی آن ها، می تواند برای به ارائه راهکارهای بهتر در تصمیم گیری های مدیریتی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تاج خروس، تناوب زراعی، همبستگی مکانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.