بررسی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم گندم های اصلاح شده ایرانی با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCNCA02_350
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 651
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانا حمیدی

کارشناس ارشدزیست شناسی سلولی ومولکولی، دانشگاه آزاد اسلامی پردیس علوم و تحقیقات کردستان

رضا طالبی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

فاطمه کشاورزی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

کاهش تنوع ژنتیکی موجب آسیب پذیری شدید محصولات زراعی در برابر تنش های محیطی، آفات و بیماریها ودر نتیجه کاهش عملکرد می شود پس یکی از موثرترین اقدامات جهت اصلاح گیاهان زراعی بررسی ساختار ژنتیکی آنهاست. هدف از این مطالعه ارزیابی روابط ژنتیکی 40 رقم گندم اصلاح شده ایرانی با استفاده از نشا نگر ISSR میباشد. به منظور ارزیابی مولکولی در سطح DNA در این ژنوتیپ ها از 10 نشانگر ISSR استفاده گردید. نتایج ارزیابی مولکولی نشان داد که این نشانگربه خوبی درژنوتیپ های مورد بررسی تکثیر و تولید چندشکلی نمود . میانگین درصد چندشکلی حاصل ازاین نشانگر برابر با 39% بود و شاخص محتوای چند شکلی نیز برابر با 0.39% بود. با استفاده از تجزیه خوشه ای به روش Neihbour Joining روی ارقام به منظور تعیین تعداد مطلوب کلاستر بر اساس این نشانگر به سه گروه کلاستربندی شدند. نتایج ارزیابی مولکولی نشان داد که نشانگر ISSR توانایی بالایی در ارزیابی تنوع و تفکیک پذیری ارقام گندم را دارد وابزار قدرتمندی برای تشخیص و طبقه بندی مولکولی گونه های زراعی می باشد.

کلیدواژه ها

گندم، ISSR ، تنوع ژنتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.