بررسی اثر کشندگی اسانس گیاهان دارویی اسطوخدوس و رزماری روی شته جالیز Aphis gossypii (Hemiptera: Aphididae)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCNCA02_335
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1725
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین گل صنم لو

گروه گیاهپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد

شهرام شاهرخی

گروه گیاهپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد

حبیب اله خدابنده

گروه گیاهپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد

چکیده

شته ها از آفات مهم محصولات زراعی محسوب می شوند و مبارزه با آنها ضروری به نظر می رسد . امروزه برای کنترل شته ها، از انواع آفت کشهای شیمیایی استفاده میشود . با توجه به اینکه اسانس های گیاهی یکی از بهترین جایگزین های آفت کشهای شیمیایی محسوب می شوند، در این تحقیق اثر حشره کشی دو اسانس گیاهی حاصل از برگگیاهان اسطوخدوس( Lavandula officinalis L.) و رزماری ( Rosmarinus officinalis L ) روی شته جالیزAphis gossypii (Hemiptera: Aphididae) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در یک گلخانه خیار واقع در شهرستان ارومیه در سال 1392 انجام شد. اسانس ها به روش تقطیر با آب، استخراج شدند. برای محاسبه غلظت کشنده 50 درصد اسانسها، آزمایش زیست سنجی با غلظتهای ایجاد کننده مرگ ومیر 80-20 درصد در 10 تکرار انجام شد و غلظت کشنده 50 درصد (LC50) ، با داده های تلفات پس از هشت ساعت با استفاده از روش آماری پروبیت محاسبه شد . نتایج نشان داد که اسانس اسطوخدوس در مقایسه با اسانس رزماری اثر بیشتری در کنترل شته جالیز داشت، بطوری که غلظت کشنده 50 درصد (LC50) اسانس اسطوخدوس 14812 پی پی ام به دست آمد که کمتر از غلظت کشنده 50درصد اسانس رزماری ( 20222 پی پی ام) بود.

کلیدواژه ها

زیست سنجی، اسانس اسطوخدوس، اسانس رزماری، شته جالیز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.