مشتری گرایی ; مزیت رقابتی سازمان های خدمات مالی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، کارآفرینی و توسعه اقتصادی
- کد COI اختصاصی: EME02_1624
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 536
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی (گرایش بازاریابی) دانشگاه پیام نور تهران غرب
دانشجوی کارشناسی ارشدمدیریت اجرایی دانشگاه پیام نور تهران
دکترای مدیریت بازرگانی, عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور
چکیده
رقابتی شدن روزافزون محیط های کسب و کار باعث شده است که مشتری مهم ترین دارایی هر سازمان محسوب شود و تمامی تلاش ها صرفاً در نحوه ارائه خدمت به او ارزش پیدا می کند و لذا حفظ مشتری خط مشی اصلی سازمان خواهد بود. در این راستا سازمان ها برای اینکه قلب مشتریان را تسخیر نمایند باید به سلایق و خواسته های آنها توجه کرده و محصولات و خدمات را براساس خواست مشتریان تولید یا ارائه نمایند. در این بین، صنعت خدمات به دلیل ماهیت خاص خدمت، بیش از سازمان های تولیدی نیازمند توجه به مشتری و خواسته های او می باشد. اما در بین تمامی صنایع خدماتی، سازمان های خدمات مالی با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود، بیش از سایر صنایع نیازمند جلب نظر مشتریان است. رضایت مشتری یکی از عوامل ضروری در ایجاد حفظ موفقیت آمیز روابط بلند مدت بین عرضه کنندگان خدمات مالی و مشتریان است. زیرا خدمات مالی ذاتاً برای دوره های بلند مدت تعریف شده و مستلزم وجود تعامل درازمدت بین سازمان و مشتری می باشند.لذا، توجه به نیازهای متغییر مشتریان و رفتار مشتری گرایانه با آنها، امری ضروری است که می تواند فرصت های قابل توجهی برای عرضه کنندگان خدمات مالی در زمینه افزایش و حفظ سهم بازار فراهم کندکلیدواژه ها
مشتری، مشتری گرایی، مزیت رقابتی، خدمات مالیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت ریسک نکول در بازپرداخت بدهی شرکتها
- آخرین پیشرفت ها در مدیریت باتری خودروهای برقی: چالش های حرارتی، چرخه عمر و یکپارچه سازی با انرژیهای تجدیدپذیر
- توصیف عملکرد هوش مصنوعی و یادگیریماشین در مدیریت کسب و کار، تجارت الکترونیک
- بررسی نقش استفاده از روش های مدل سازی و شبکه پذیرفتگی در بهبود اطلاعات و ارتباطات زنجیره تامین
- تاثیر هوش مصنوعی بر گروههای شغلی و بهره وری حاصل از آن در جهان و محاسبه تاثیر آن برای ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.