یادگیری سازمانی، چیستی، ابعاد و ارائه مدلی از آندر سازمان های یادگیرنده
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، کارآفرینی و توسعه اقتصادی
- کد COI اختصاصی: EME02_763
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 616
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه تهران
کارشناس علوم تربیتی و رئیس اداره آموزش و پرورش دستگردان
چکیده
زمانی نه چندان دور، سازمان ها در محیطی پایدار و با ثبات به سر می بردند و پیش بینی وقایع آینده تقریبا برایشان ممکن بود، به طوری که مدیران می توانستند در شرایط مطمئن سازمان را مدیریت و برنامه ریزی کنند. اما به تدریج تغییرات مربوط به علم و فناوری، اقتصاد، فرهنگ و سیاست بسرعت محیطی، اکثر سازمان ها برای حفظ و بقای خود، تلاش «به سرعت متغیر» سازمان ها را تحت تاثیر قرار داد. با شروع دهه 90 میلادی، بدلیل شرایط گسترده ای را برای تغییرات عمیق در ساختار و اساس خود آغاز کردند، به طوری که از قالب های غیر پویا خارج و به سمت سازمان های یادگیرنده، متحول شدند. در عصر حاضر با توجه به سرعت بالای تغییر، یادگیری سازمانی یک ضرورت اجتناب ناپذیر شده است حال آنکه سرعت یادگیری باید بیشتر از سرعت تغییرات محیطی باشد. یادگیری سازمانی کسب دانش و انطباق با تغییرات محیطی و پیش بینی آینده است. همچنین می توان آنرا یافتن خطاها و اشتباهات و اصلاح آن ها دانست. مقاله حاضر در پی آن است که ضمن تشریح یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده و بیان ابعاد و مؤلفه های آن، به ارائه مدلی برای یادگیری سازمانی جهت استفاده در سازمان های یادگیرنده پرداخته است.کلیدواژه ها
یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، سازمان، مدلمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.