معرفی جاذبه های منحصر بفرد اکوتوریسمی استان سیستان و بلوچستان و نقش آن در توسعه گردشگری مورد مطالعه: تمساح پوزه کوتاه (گاندو)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش ملی توریسم وگردشگری سبز
- کد COI اختصاصی: TOURISM01_191
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 795
نویسندگان
کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی دانشگاه سیستان و بلوچستان
استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
چکیده
استان سیستان و بلوچستان با تنوع اقلیمی بالا و تنوع اکوسیستمی خوب توانسته است زیستگاه گونه های منحصر بفردی باشد که از آن جمله می توان به خرس سیاه، سنجاب بلوچی و یا تمساح مردابی اشاره کرد. این تنوع گونه ای مقدمه ای است برای بهره برداری درست انسان از طبیعت که امروزه به اکوتوریسم یا علاقمندان به طبیعت معرف می باشد. منطقه حفاظت شده گاندو با وسعت 465181 هکتار در جنوب شرق استان سیستان و بلوچستان و منتهی الیه جنوب شرقی ایران، در حد فاصل 33 '3 51˚ تا 17 48' ˚58 عرض شمالی و 44 9' 61˚ تا 36 53' ˚84 طول شرقی قرار دارد. سیمای منطقه حفاظت شده گاندو در یک طبقه بندی کلی شمال شرق منطقه و همچنین اراضی پست مرکز و جنوب منطقه می باشد. تمساح مردابی با نام انگلیسی ماگر (mugger) تنها عضو حاضر راسته تمساح ها در ایران است و نام محلی این گونه در مناطق پراکنش آن گاندو می باشد. جمعیت موجود این گونه در ایران که پراکنش آن محدود به بخشهایی از جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان و در نزدیکی مرز پاکستان است تنها قسمت کوچکی از جمعیت جهانی این گونه به شمار می رود. در ایران جمعیت این گونه منحصر بفرد و فسیل زنده کمتر از 200 عدد باشد که در جنوب شرقی و در منطقه حفاظت شده باهوکلات استان سیستان و بلوچستان زیست می کنند. در حال حاضر بهترین زیستگاه این گونه در ایران حدود 100 کیلومتری چابهار به ایرانشهر روستای درگس می باشد که اخیرا اقدام به تأسیس جایگاه نگهداری برای شانس دیدن بیشتر اکوتوریست ها و بازدید کنندگان شده است. برای انجام این مطالعه علاوه بر کار کتابخانه ای و اسنادی و بازدیدهای میدانی به بررسی خصوصیات اکولوژیکی و زیست محیطی زیستگاه تمساح با توجه به ارزیابی شاخص های زیستگاهی در ایران و IUCN استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تمساح مردابی که حوزه پراکنش آن در ایران غربی ترین نقطه پراکنش جهانی این گونه به حساب می آید.کلیدواژه ها
گاندو، اکوتوریسم، تمساح مردابی، درگس، باهوکلاتمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.