ارزیابی اقتصادی روش های برداشت برنج در استان گیلان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی (بیوسیستم) و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM08_376
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 909
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین پیمان

استادیار مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه گیلان

جعفر عزیزی

استادیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

منوچهر پژوهنده

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

امین نیکخواه

دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی اقتصادی روش های مختلف برداشت (دستی، نیمه مکانیزه، مکانیزه) به روش تحقیق پیمایش توصیفی در سال 1392 در استان گیلان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق 183 نفر از کارشناسان ناظر برنج بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری جمع آوری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین روشهای مختلف برداشت برنج از لحاظ متغیرهای هزینه برداشت، هزینه تغذیه و سرویس، طول مدت برداشت به روز و ساعت در سطح یک درصد معنیدار است. روش برداشت مکانیزه در مقایسه با روش برداشت دستی 49 % و نسبت به روش برداشت نیمه مکانیزه 31 % هزینه کمتری دارد. از مزیت های حاصله از برداشت مکانیزه کاهش هزینه برداشت، کاهش نیروی کار (حل معضل کمبود کارگر در اوج کار) و کاهش زمان برداشت از 128 ساعت به سه ساعت نسبت به سایر روش ها است. بالا بودن درصد رطوبت دانه و خطر کپک زدگی، افزایش ضایعات در اثر تنظیم نبودن کمباین، عدم مهارت کافی کاربرهای کمباین و کاهش تحرک کمباین در زمین های باتلاقی از محدودیت های فنی و اجرایی روش برداشت مکانیزه برنج است. در مجموع روش برداشت مکانیزه برنج دارای بازده اقتصادی بیشتری نسبت به سایر روش های برداشت برنج در استان گیلان می باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی اقتصادی، روش برداشت، روش دستی، روش نیمه مکانیزه، روش مکانیزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.