پایش خاکورزی حفاظتی و شدت خاکورزی با بهره گیری از فناوری سنجش از دور

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی (بیوسیستم) و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM08_328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی رستمی

عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان

محمد حسین رئوفت

استاد بخش مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

دردست داشتن اطلاعات مربوط به شدت خاک ورزی و پوشش بقایای گیاهی در سطح خاک در اعمال سیاست گذاری های مربوط به ترویج کشاورزی، طراحی و تولید ابزار خاکورزی و ارتقای روش های مدیریتی و نظارتی سودمند است. در این مطالعه فن آوری سنجش از دور به عنوان یک راهکار ارزان، سریع و آسان برای تخمین دو ضابطه مهم خاکورزی حفاظتی یعنی درصد پوشش بقایا و شدت خاکورزی، مورد استفاده قرار گرفت. از این رو توانایی داده های تصویر چند طیفی سنجنده 2- WorldView با استفاده از تعداد یازده شاخص طیفی و آنالیز جداسازی طیفی خطی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور در 120 موقعیت از مزارع آزمایشی درصد پوشش بقایای سطح خاک با روش خط مورب اندازه گیری و ثبت شد. داده های نظیر ماهواره ای از تصویر سنجنده 2- WorldView استخراج شده و همبستگی درصد پوشش بقایا در زمین، با داده های تصاویر ماهوارهای بررسی شد. نتایج نشان داد که درصد پوشش بقایا در سطح خاک با شاخص های GNDVI و RVI1 ،IPVI همبستگی بالایی دارند درصد پوشش بقایا در تصویر ماهوارهای که با آنالیز جداسازی طیفی خطی تخمین زده شده بود، با داده های به دست آمده از روش خط مورب که در پلاتهای آزمایشی اندازه گیری شده بود همبستگی مناسبی داشت. دو شاخص طیفی IPVI و RVI1 که دارای بالاترین همبستگی با درصد پوشش بقایا در سطح خاک بودند برای پیش بینی شدت خاکورزی در مزارع مورد مطالعه انتخاب شدند. نتایج نشان داد که دقت طبقه بندی شدت خاکورزی به کمک این دو شاخص در شرایط مختلف 100- 83 درصد بود.

کلیدواژه ها

آنالیز جداسازی طیفی خطی، تصاویر چند طیفی، تصاویر ماهواره ای، خاکورزی حفاظتی، شاخص های طیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.