طراحی، ساخت و آزمون دستگاه جداساز گل های نر نخل خرما

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی (بیوسیستم) و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM08_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 735
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد مستعان

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری کشور

سعید مینائی

دانشیار و استاد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

تایمور توکلی هشجین

دانشیار و استاد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

محمود جواد شیخ داودی

چکیده

گرده به عنوان یکی از سه عامل اساسی در گرده افشانی مکانیزه نخل خرما مطرح میباشد. روشهای کنونی استخراج گرده نیازمند 7 الی 10 روز زمان برای اتمام عملیات است و در این مدت امکان بروز مشکلات اساسی مرتبط با کمیت و کیفیت گرده وجود دارد.در این راستا در پژوهش حاضر طراحی و ساخت دستگاه جداساز گلهای نر نخل خرما به عنوان نخستین فاز در تحقیق فرآیند جدید استخراج گرده خرما بر پایه جداسازی، آماده سازی و استخراج گرده هدف قرار گرفت. دستگاه بر اساس جداسازی گلها در روز دو پوستبرداری، با احتساب نیروی جداسازی 1/5 نیوتن به ازای هر گل به صورت ترکیبی از سازوکار برس های دوار و مکانیزم ضربه ای طراحی و ساخته شد. نتایج نشان داد که دستگاه ساخته شده قادر به انجام عمل جداسازی گلهای نر نخل خرما در هر دو روش نگهداری گلآذین درون و بیرون اسپات به مدت 2 روز پس از جداسازی اسپات است. در این مدت متوسط زمان جداسازی در حدود 11/7 ثانیه و شاخص جداسازی 100 درصد میباشد. رطوبت گل و گرده استحصالی در روش نگهداری گلآذین بیرون از اسپات به ترتیب 62/36 % و 11/53 % بود. این مقادیر برای روش نگهداری گلآذین درون اسپات به ترتیب 70/9 % و 42/26 % به دست آمد. لذا با وجود نتیجه یکسان در جداسازی گلها، روش نگهداری گلآذین بیرون از اسپات به دلیل وجود احتمال تاخیر در اجرای عملیات و مخاطرات کمتر کاهش قوه نامیه و زمان و انرژی کمتر برای کاهش رطوبت گرده و گلها، بر روش نگهداری گلآذین درون اسپات برتری دارد. در این دستگاه بر خلاف انتظار اولیه، به طور متوسط 27/8g گرده خشک زنده خالص از هر اسپات استخراج گردید که مقدار قابل توجهی بوده و بخش عمدهای از کل گرده اسپات را شامل میشود.

کلیدواژه ها

استخراج گرده، جداسازی گلها، گرده افشانی، مکانیزاسیون تولید خرما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.