شناسایی ارتباط بین برگزاری دوره های آموزش کوتاه مدت ضمن خدمت با عوامل توانمند سازی کارکنان (( مطالعه موردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان ))

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 914

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

TIEM01_023

تاریخ نمایه سازی: 10 شهریور 1393

چکیده مقاله:

امروزه چالش پیش روی همه سازمان ها و مؤسسات و دولت ها، بحث کارآمدی و بهره وری است. بروز شتابان بلوک های جدید تجاری، اقتصادی در عرصه رقابت های جهانی ضرورت اجتناب ناپذیر تحول همه جانبه در تمامی ابعاد را می طلبد (آسترکی، 1389). یکی از راه های رسیدن به این هدف توانمندسازی کارکنان می باشد. توانمندسازی روش جدیدی است برای افزایش بهره وری از راه افزایش تعهد کارکنان به سازمان. بنابراین می توان گفت توانمندسازی راهی متفاوت برای کارکردن افراد با یکدیگر است و هدف اصلی آن تغییر ساختار مدیریت از یک شکل سنتی و هرمی به ساختاری مشارکتی است (سیدعامری، محرم زاده، محمد قلیزاد، 1388) بقاء، دوام و پیشرفت هر جامعه ای به کارایی و کیفیت تعلیم و تربیت آن جامعه بستگی دارد و هر کشوری به کارکنان با انگیزه و توانمند به عنوان یکی از ارکان تعلیم و تربیت نیاز دارد تا بتواند جوانان را پرورش داده و برای آینده آماده کند (حیدری نژاد، بهرامی و آزمشا، 1391). امروزه با رشد روزافزون اطلاعات پیچیده تر شدن مشاغل، بر ا هیمت آموزش کارکنان نیز افزوده شده است. تافلر، مهمترین فعالیت و راه رویارویی با تحولات عظیم در زندگی آینده را برای پذیرش تغییر، آموزش می داند. آموزش مؤثر و پرمایه به افراد کمک می کند تا آنها بتوانند به رشد و توانایی کافی در شغل خود دست یابند و با کارایی بیشتری کار کنند. بدیهی است که افراد هر چقدر از دانش و آموزش بهتر در مورد کار خود برخوردار باشند فرآیند یادگیری آنها بهتر است و به ارائه اندیشه ها و نظریات مفیدتری برای بهبود کار می پردازند (الحسینی، 1379). امروزه آموزش و بهسازی منابع انسانی به عنوان یکی از استراتژی های اصلی سازمان ها برای سازگاری مثبت با شرایط تغییر قلمداد می شود. حیات سازمان ها تا حدود زیادی به دانش و مهارت های مختلف کارکنان بستگی دارد هر چه این زمینهها به موقع و بهتر باشد قابلیت سازگاری سازمان با محیط متغیر نیز بیشتر می شود (سام خانیان، 1384). اگر بخواهیم تعریفی از آموزش ضمن خدمت ارائه دهیم بایستی گفت، جوهره اصلی آن در همه سازمان ها و نهادها عبارت است از افزایش ارایی کارکنان و ایجاد سازش با محیط و در نتیجه، افزایش خدمات. آموزش ضمن خدمت چیزی نیست جز تلاش هایی که در جهت ارتقای دانش و آگاهی و مهارت های فنی، حرفه ای و شغلی و نیز استقرار رفتار مطلوب در کارکنان یک مؤسسه یا سازمان صورت می گیرد و آنان را برای انجام بهینه وظایف و مسئولیت های شغلی آماده می کند (چایپی، 1381). امروزه اهمیت و نقش آموزش های ضمن خدمت بر هیچ سازمانی پوشیده نیست و هر سازمانی به تناسب اهمیتی که به این مهم داده است وقت و سرمایه ای را به تربیت نیروی انسانی خود اختصاص می دهد. آموزش ضمن خدمتی که با دوره های حساب شده ادامه یابد و ضمن کوشش در افزایش توان مهارت و دانش کارکنان، در حل مسائل و مشکلات محیط کار نیز چاره ساز باشد می تواند به بقای سازمان خود مطمئن باشد. از این رو تلاش مستمر در بهبود کیفیت آموزش ضمن خدمت می تواند منافع قابل ملاحظه ای به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که هرگز نمی توان ادعا کرد که آموزش به خودی خ ود سودمند است، مگر از آموزش های ارائه شده ارزشیابی به عمل آید.

نویسندگان

بهراد معین نژاد

Department of Business Management, Neyshabur branch, Islamic Azad University, Neyshabur, Iran

حمید صارمی

Department of Business Management, Neyshabur branch, Islamic Azad University, Neyshabur, Iran

داود کاوه

Department of Business Management, Neyshabur branch, Islamic Azad University, Neyshabur, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آسترکی، داریوش (1389). تاثیر آموزش ضمن خدمت در ارتقاء بهره ...
  • اطحی، حسین (1388) . اتراتژی های مدیریت منابع انسانی _ ...
  • الحسینی، حسن (1379). تئوری مهندسی مداوم سازمان .C.E.O(تبین اصالت تغییر ...
  • چایچی، پریچهر (1381). شیوه های آموزش ضمن خدمت. تهران: آن. ...
  • سام خانیان، محمد ربیع (1384). برنامه ریزی آموزش منابع انسانی ...
  • سلطانی، ایرج (1380). اثر بخشی اموزش در سازمانهای صنعتی و ...
  • سید عامری، میرحسن ؛ محرم زاده، مهرداد و محمد قلیزاد، ...
  • فتحی واجارگاه، کوروش (1383) . برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت ...
  • فتحی واجارگاه، کوروش (1386) . ارزشیابی اثر بخشی دوره های ...
  • فتحی واجارگاه، کورش (1376)"اصول برنامه ریزی درسی"تهران: انتشارات ایران زمین ...
  • محقق معین، محمد حسن (1378)، _ میزان اثر بخشی دوره ...
  • نمایش کامل مراجع