کاربست رویکرد CPTED (جلوگیری از جرم به کمک طراحی) در سنجش امنیت زنان در فضاهای شهری بومی تبرستان (مورد پژوهشی: محله حصیرفروشان بابل)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی هنر تبرستان
  • کد COI اختصاصی: HONTAB02_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه هاشمی تیله نویی

کارشناسی ارشد طراحی شهری، مدرس گروه شهرسازی دانشگاه مازندران

الهام رضائیان کله بستی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، کارشناس شهرسازی دانشگاه مازندران

چکیده

با توجه به اهمیت موضوع امنیت در سعادت انسان ها و آسیب پذیری ویژه زنان، موضوع امنیت شهری زنان با رویکرد CPTED در این پژوهش بررسی شده است. روند کار شامل بررسی مبانی و تجارب مرتبط، مفهوم سازی، استخراج ابعاد و شاخص ها، اعمال آنها در قالب پرسشنامه در محدوده ای به عنوان نمونه میدانی (محله حصیرفروشان شهر بابل) و در نهایت ارائه راهکارهایی جهت ارتقاء امنیت زنان در فضای شهری می باشد. سنجش میزان امنیت درک شده از فضا و میزان استفاده از فضا و تهیه راهنمای طراحی شهری جهت ارتقای امنیت زنان در فضاهای شهری جدید از اهداف اساسی این مقاله می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی است. با عنایت به ملزومات این تحقیق در آغاز با مطالعات اسنادی به تبیین مساله ی تحقیق، تعیین عوامل موثر در ارتقای امنیت زنان در فضای شهری بومی تبرستان پرداخته شد. و سپس وضعیت محله ی مورد مطالعه ترسیمشد. در واقع بعد از بررسی های کالبدی و میدانی و مصاحبه های عمیق و تهیه پرسشنامه برای رسیدن به اهداف مورد نظر، عوامل موثر در امنیتزنان مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت.نتایج پژوهش نشان داد که احساس امنیت زنان استفاده کننده از محله حصیرفروشان بابل به علت بافتویژه کالبدی و همبستگی و آشنایی اهالی و وجود کسبه و نظارت طبیعی بالا می باشد. همچنین بررسی شاخص ها حاکی از آن است که با افزایشمیزان خوانایی و آشنایی فضا، ارتقای حیات شبانه فضا، نظارت بر فضا و دسترسی به امداد و کارایی حمل و نقل عمومی میزان احساس امنیت درکشده از فضا افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

؛CPTED، فضای شهری، امنیت زنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.