ارزیابی تکامل ترافیک روزانه در سیستم های حمل و نقل هوشمند (ITS) براساس انتساب مدل تعادل کاربر و مدل پویا
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: همایش ملی مهندسی رایانه و مدیریت فناوری اطلاعات
- کد COI اختصاصی: CSITM01_156
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 848
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور
استادیار دانشگاه پیام نور
کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست (آب و فاضلاب)، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور
چکیده
با توسعه سریع و همچنین از زمانی که امکانات جدید حمل و نقل و خدماتی که ممکن است برر روی رفتار مسافران در انتخاب مسیر تاثیر بگذارد معرفی شدند، ارزیابی عرضه حمل و نقل (TSD) مورد توجه قرار گرفت. TSD شامل طراحی سیستم های حمل و نقل هوشمند (ITS) مانند سیستم های پیشرفته اطلاعات مسافرتی (ATIS) و یا سیستم های پیشرفته کمک راننده (ADAS) می باشد. راه حل های موجود برای حل تمام مسائل فوق بر پایه انتساب تعادل کاربر (UE) و م دل های انتخاب مسیرهای احتمالی است. در این پژوهش در ابتدا یک سیستم ترافیک داینامیکی با ادغام نظریه چشم انداز پویا و تجمعی BNN برای توصیف مسیر روزانه مسافران، تغییر رفتارها و بررسی فرآیند و شرایط دستیابی به تعادل کاربر (UE) تحت ATIS را شرح می دهیم که ثابت می شود بدون درنظرگرفتن حالت اولیه و اینکه آیا نقاط مراجعه مسافران ثابت هستند و یا تحت قانون خاصی به روز می شوند، سیستا دینامیکی در نهایت می تواند به UE تکامل پیدا کند. با این حال، بهینه سازی عرضه حمل و نقل با فرض تعادل ممکن است که ی راه حل موثر را تضمین نکند همچنین ممکن است نتایج بدست آمده از ارزیابی پروژه براساس انتساب تعادل گمراه کننده باشد. از سوی دیگر، با توصیف ی مدل فرایند قطعی که شامل تغییر در طول زمان با مازاد کاربر است نشان داده می شود که مدل های پویا رویکرد عمومی تری را برای انتساب تقاضا ارائه می دهند که حالت تعادل یک مورد خاص از آن است. یک برنامه ساده اما موثرنشان می دهد که روش ارائه شده را می توان به عنوان مدل موثرITS بکار برد.کلیدواژه ها
تعادل کاربر، سیستا های حمل و نقل هوشمند، شبکه های حمل و نقل، مدل پویا، ترافی روزانهمقالات مرتبط جدید
- کارآفرینی در کتابخانه های عمومی با راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان
- متاورس: مباحثی از فرصت های حرفه ای و مشاغل در گستره فناوری نوین
- بررسی معماری و بلوغ کسب و کار رایانش ابری بر مبنای مدیریت امنیت اطلاعات در علم اطلاع شناسی (مطالعه موردی شرکت های دانش بنیان پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات)(چارچوب همکاری های بین رشته ای و فرا رشته ای برای کارآفرینی دانش بنیان)
- ایجاد سازمان نظام مدیریت اطلاعات و دانش (نماد)
- لزوم توجه به فرصت های جدید بازارکار در محتوای درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.