تحلیل تأثیر هدفمند کردن یارانه ها بر کاهش ضایعات نان، مورد مطالعه: شهر یاسوج

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی
  • کد COI اختصاصی: FNSSRD03_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 747
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا غروی نوری

کارشناسی ارشد توسعه روستایی، موسسه آموزش عالی عمران و توسعه همدان

رضا موحدی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان

مسعود سامیان

دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان

الهام انصاری

دانش آموختگان کارشناسی ارشد توسعه روستایی

چکیده

نان به عنوان یک ماده غذایی مهم در سبد مصرفی ما ایرانیان از جایگاه خاصی برخوردار است، به همین دلیل دولت به تمامی حلقه های تولید نان از مزرعه تا سفره مردم یارانه پرداخت می کند. از سال گذشته شاهد طرح هدفمند کردن یارانه ها در کشور بودیم، نان نیز از این قاعده مستثنی نشد و یارانه آن به صورت نقدی به حساب مردم واریز می شود. هدف این پژوهش بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها بر کاهش ضایعات نان در شهر یاسوج است. این پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفت. روایی پرسشنامه به وسیله ی کارشناسان و متخصصان مربوطه مورد تأیید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بیش از 63/0 برآورد شد. همچنین برای دست یابی به اهداف تعداد 90 نفر از مردم شهر یاسوج با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. یافته-های این پژوهش نشان داد که بیش از 81 درصد از پاسخگویان عنوان کرده اند که بیشترین نان مصرفی خود را از نانوایی تهیه می کنند. در همین راستا بیش از 71 درصد نقش برنامه های تلویزیونی را در کاهش ضایعات نان مهم دانسته اند. بیش از 57 درصد گفته اند که نگه-داری نان در یخچال و فریزر می تواند باعث کاهش ضایعات نان شود، که با میانگین 71/4 در اولویت اول و خرید نان به اندازه مصرف در اولویت بعدی پاسخ ها قرار دارد، همچنین تغییر در ساعات پخت نان با 89/0 در اولویت آخر پاسخ ها قرار گرفت. 44% از مردم اظهار داشتند که با حذف یارانه نان تا حدودی موافق هستند، همچنین بیش از 47% از آن ها بیان کردند که قبل از هدفمند کردن یارانه ها مصرف نان و ضایعات بالایی داشته اند و بیشتر آن ها اظهار داشتند که مصرف نان آن ها کاهش پیدا کرده و ضایعات نان نیز به همین صورت کاهش پیدا کرده است. مقایسه میانگین ها نشان می دهد که بین جنس با کاهش ضایعات نان تفاوت معنی داری وجود دارد، آزمون تحلیل واریانس نیز نشان می دهد که از لحاظ میانگین متغیر کاهش ضایعات تفاوت معنی داری با علل ضایعات وجود دارد که کیفیت نامناسب آرد بیشترین علت ضایعات نان است و خمیری بودن نان کم ترین علل ضایعات نان می باشد. تعداد برنامه تلویزیونی یک پیش بینی کننده ی خوب برای تبیین کاهش ضایعات نان است. در این مقاله با توجه به یافتههای پژوهش پیشنهادها و توصیه هایی نیز ارائه شده است.

کلیدواژه ها

کاهش ضایعات گندم و نان، هدفمند کردن یارانه ها، کیفیت نامناسب آرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.