گونه شناسی خانه های بافت تاریخی گرگان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی مهندسی عمران، معماری و مدیریت پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: CIVIL01_363
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2687
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد سمیعی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود ،

حامد بهزادی پور

پژوهشگر دکتری شهرسازی، مدرس دانشگاه آزاد و علوم و تحقیقات شاهرود

محسن محمدنژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود

چکیده

خانه های تاریخی در شهرهای قدیمی، شیوه زندگی وتفکر انسانها را در زمانهای مختلف به منصه ظهور می گذارند و اگر به این میراث گرانبها ارج ننهیم درواقع هویت خود وشهرهایمان را از دست داده ایم. باگشتی در بافت تاریخی گرگان شاهد خانه های فراوانی هستیم که از لحاظ کالبدی دچار پیری شده و حال و روز مناسبی ندارند، ظاهری خمیده و سیمای نامناسب به خود گرفته وگاهاً تاثیرات بصری ناخوشایندی برمحیط پیرامون خود یا محله نهاده اند. اما زمانی که با نگاهی نگران به درون این بازمانده های تاریخ قاجار پانهاده و باچشم دل شروع به نگریستن می نماییم، با تنوعی از جزییات معماری آرامش وآسایش ساز در فرم، حجم، فضاهای داخلی و ترکیبی هدفمند با حیاط مرکزی روبرو می شویم وبه جرأت میتوان گفت نظاره گر بناهایی که بخشی از هویت تاریخی این سرزمین کهن می باشند، هستیم. بناهای تاریخی متنوعی که عموماً درمعرض تخریب و نابودی قرارگرفته اند و باید برای احیا وحفظ آنها که از عناصر شاخص وشکل دهندهی محلات تاریخی می باشند تدبیری اندیشید. از همین رو دراین نوشتار براساس اطلاعات واسناد تاریخی، حضور در بافت و مصاحبه با ساکنین، بافت تاریخی مورد مطالعه، ویژگی های آن بیان وگونه هایی از بناها که واجد ارزش تاریخی می باشند شناسایی شد. نهایتاً براساس شکل کلی پلان و حیاط مرکزی با نگاه گونه شناسی، دسته بندی والگوهای معماری آن مشخص شدکه میتوان درآینده با پژوهش های تکمیلی، برای صیانت این روایت گران تاریخ برنامه ای تدوین نمود واز درسهای قابل آموزش آنها به ره یافتی راهبردی جهت دستیابی به الگوهای معماری پایدار رسید.

کلیدواژه ها

بافت تاریخی گرگان–گونه شناسی معماری- فضاهای مسکونی- الگوهای مسکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.