کیفیت علوفه گونه مرتعی Camphorosma monspeliaca در سه مرحله رویشی در منطقه دوتو-تنگ صیاد استان چهار محال و بختیاری

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کشاورزی بوم شناختی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEA02_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت ا... خدری غریب وند

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشگاه تربیت مدرس

قاسم علی دیانتی تیلکی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی - دانشگاه تر

منصور مصداقی

استاد و عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه گرگان

منوچهر سرداری

مدیر کل اداره کل منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری

چکیده

تعیین کیفیت علوفه گونه های موجود در مراتع از مهم ترین عواملی است که جهت مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروری می باشد . مهم ترین شاخص های کیفی گیاهان را دیواره سلولی عاری از همی سلولز، الیاف خام، پروتئین خام و ماده خشک قابل هضم می دانند . تحقیق حاضر به منظور ارزیابی کیفیت علوفه گونۀ مرتعی Camphorosma monspeliaca در منطقه دوتو - تنگ صیاد استان چهار محال و بختیاری اجرا شد . گونه مورد مطالعه از گونه های انحصاری مراتع استان میباشد . اهمیت چرایی این گونه بررسی کیفیت علوفه جهت مدیرت چرایی را الزامی می نماید . در این تحقیق از رویشگاه گونه مورد نظر در سه مرحله رشد رویشی، گل دهی و بذردهی در چهار تکرار نمونه برداری صورت گرفت . شاخص های کیفی دیواره سلولی عاری از همی سلولز ADF ، دیواره سلولی همی سلولز NDF، پروتئین خام (CP)، فیبر خام (C)، انرژی متابولیسمی (EM) و ماده خشک قابل هضم (DMD) اندازهگیری شدند . داده های شاخص های کیفی پس از وارد کردن در نرم افزار SPSS نخست از نظر نرمال بودن بررسی شدند، سپس، با تجزیه واریانس و آزمون دانکن میانگین داده ها با یکدیگر مقایسه شد . نتایج نشان داد کیفیت علوفه این گونه در مرحله رویشی بیش تر از مراحل دیگر رویشی می باشد . این گونه علی رغم کیفیت علوفهای مطلوب در اوایل رویشی به دلیل وجود اسانس در اواخر دوره رویش مورد چرای دام قرار میگیرد . از این گونه می توان جهت تعلیف دام در پاییز و زمستان استفاده نمود .

کلیدواژه ها

کیفیت علوفه، Camphorosma monspeliaca پروتئین خام، ا نرژی متابولیسمی، استان چهارمحال و بختیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.