تاثیر اسیدیته آب و خصوصیات کانی شناسی بر روی شاخص دوام وارفتگی توف های شمال قزوین

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-6-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 734
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین قبادی

دانشکده علوم دانشگاه بوعلی سینا همدان.

علیرضا طالب بیدختی

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، گروه زمین شناسی مهندسی

عباس آسیابان ها

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، گروه زمین شناسی مهندسی

چکیده

شاخص دوام وارفتگی ، پارامتر مهندسی مهمی در ارزیابی زوال پذیری سنگ ها در برابر عوامل هوازدگی شیمیایی و فیزیکی است و ارتباط نزدیکی با ویژگی های مکانیکی سنگ ها دارد. قابلیت وارفتگی سنگ ها و تاثیرپذیری آنها از فرایندهای هوازدگی ، از مسائل مهم در طراحی و اجرای پروژه های عمرانی و معدنی است. هدف از این پژوهش، بررسی و ارزیابی تاثیر تعداد چرخه های آزمایش دوام و معدنی است. هدف از این پژوهش، بررسی و ارزیابی تاثیر تعداد چرخه های آزمایش دوام در شرایط مختلف pH محیط و تاثیر ترکیب کانی شناسی بر دوام وارفتگی سنگ است. برای این منظور 5 نمونه از توف با ترکیب کانی شناسی مختلف از رخ نمون های شمال شهر قزوین انتخاب شد. آزمایش دوام وارفتگی بر روی نمونه ها در پانزده سیکل و با pH های متغیر از محلول اسیدی انجام شد. همچنین آزمایش دوام وارفتگی روی نمونه ها در شرایط اشباع، بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی و بررسی های پتروگرافی نمونه ها انجام گرفت. به علاوه در پایان سیکل 15 به منظور ارزیابی تاثیر ترکیب کانی شناسی بر روی شاخص دوام، ترکیب کانی شناسی نمونه ها قبل از انجام آزمایش به همراه رسوبات باقی مانده در کف مخزن دستگاه دوام، با آنالیزهای XRD بررسی شد. نتایج نشان می دهد که شاخص دوام وارفتگی نمونه ها وابسته به مقدار pH محلول در شرایط اسیدی نیست. بر این اساس میزان دوام وارفتگی نمونه ها بیشتر متاثر از ویژگی های کانی شناسی، بافتی و میزان هوازدگی است. همچنین همبستگی خوبی بین شاخص بار نقطه ای و شاخص دوام وارفتگی در سنگ های بررسی شده نشان داده شد.

کلیدواژه ها

اسیدیته، توف، شاخص دوام وارفتگی، شمال قزوین، ویژگی های کانی شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.