نحوه کاربرد نور به عنوان عنصر زیبائی شناسی در فضاهای مذهبی شرق وغرب
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: اولین همایش ملی اندیشه ها و فناوری های نو در معماری
- کد COI اختصاصی: NTA01_473
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 696
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی دانشکده معماری، واحد تبریز،ایران
چکیده
نور همیشه علاوه بر استفاده کاربردی ، دارای ارزش نمادین بوده و در تاریخ معماری ایران آثار متعددی را می توان یافت که دارای طرح های بسیاربدیع و استفاده عالمانه از نور خورشید ، همراه با در نظر گرفتن مسائل اقلیمی، تبادل حرارتی و تهویه مناسب بوده اند. در معماری اغلب بناهای مذهبی نیز، نور به عنوان عنصری بارز و مستقل از سایر اجزا و مفاهیم بکار رفته در ساختمان، استفاده شده است .با تکیه بر اصول و فلسفه های منتج از تفکراتایرانی در گستره زمان، همواره کوشیده شده تا با استمداد ازمفاهیم استعاره، تشبیه و... مطالب مورد نظر، نه مستقیم و بی واسطه بلکه در هاله ای از تمثیلبیان شود، زیرا انسان در برخورد با جهان خارج، تابع ارزش های زیبا شناختی است؛ آنچه انسان را تحریک می کند که به عالم و موضوعات آن توجه کند همان زیبایی شناختی است، لذا نور تنها یک ضرورت فیزیکی نیست. بلکه ارزش روانشناختی و زیبایی شناختی آن یکی از مهمترین عوامل زندگی انسانی در همه زمینه هاست. معنای زیبایی از گذشته تاکنون تغییراتی یافته است .در گذشته که از نور مصنوعی حاصل از صنعت برای روشنایی محیط استفادهنمی گردید، بر مفهوم ظلمت و نور یا به عبارت دیگر، بهرهگیری از مضامین نور و فقدان آن، یعنی تاریکیهای معنادار، تکیه می شد.در حالی که امروزههمه چیز در نوری یکدست قرار می گیرد. بنابراین ایجاد رابطه ای دوسویه میان نور و تاریکی لازم به نظر می رسد. با نگاه نوگرای تطبیق یافته با سنت در ساخت مساجد مشاهده می شود در دیدگاه مدرن که ساختار مسجد به طور کامل تغییر مییابد، به باطن عالم و ملکوت توجه کافی نمیشود. . پژوهش حاضر پژوهش بنیادی نظری است که گردآوری اطلاعات آن با روش کتابخانه ای و میدانی بوده و سعی شده است تا با شناخت نگاه معماری ایرانی به عنصر نور، کمبود ها و جای خالی آن در معماری بناهای مذهبی کنونی مورد بررسی قرارگیرد.کلیدواژه ها
زیبایی شناسی نور فضاهای مذهبیمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.