آشپزخانه و سیر تحول آن در شهرنشینی معاصر ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی اندیشه ها و فناوری های نو در معماری
  • کد COI اختصاصی: NTA01_222
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمین جباریه

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات آذربایجان غربی، گروه معماری، ارومیه، ایران

ابراهیم شاه محمدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات آذربایجان غربی، گروه معماری، ارومیه، ایران

چکیده

معماری در طول ادوار مختلف همواره تحت تاثیر فرهنگ و شیوه زندگی در هر منطقه بوده است. فضاهای داخلی خانه های مسکونی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در راستای رفع نیاز بشر و همچنین تحت تاثیر فرهنگ جامعه در هر منطقه شکل می گیرند. یکی از اصلی ترین بخشهای منازل مسکونی آشپزخانه است که در طی سالهای اخیر تحولات عظیمی در آن شکل گرفته است. این تحولات از شکل تا نحوه نورپردازی و مصالح به گونه ای مرتبط با فضاهای دیگ ر خانه پیش می رود و هرگز نمی توان تاثیرات آن در زندگی روزمره را نادیده گرفت. در واقع پس از انتقال مطبخ )فضای طبخ و پخت و پز( اززیرزمین خانه های ایرانی به داخل فضای اصلی بنا و قرارگیری آن در جوار فضاهای نشیمن و نهارخوری و به خصوص پس از ورود مفهوم آشپزخانه باز( open ( به معماری ایران میل به استفاده از مصالح و طراحی های مدرن تر در این بخش افزایشی روز افزون یافت و متاسفانه این امر حتی در این بخش ازخانه های ایرانی بدون توجه به هویت معماری ایرانی و تنها به شکلی مقلدانه پیش می رود. لذا در این مقاله تلاش بر آن شد تا با بررسی سیر تحولات آشپزخانه در کشورمان قبل از 1300 شمسی تا امروز و با در دست داشتن گونه شناسی آشپزخانه در طی این سالها و شناخت تغییرات در این بخش به شناسایی مفاهیم از دست رفته در این فضا پرداخت. روش انتخابی در تحقیقات بصورت میدانی و اسنادی خواهد بود

کلیدواژه ها

آشپزخانه؛ فرهنگ؛ معماری معاصر؛ خانه های معاصر ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.