مکان یابی احداث تالاب های مصنوعی در شمال غرب تهران با استفاده فرآیندتحلیل سلسله مراتبیAHP و منطق فازی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ISFPNU01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1032
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیلا حجه فروش نیا

دانشجوی دکترا، ژئومورفولوژی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی تهران

پرهام قاسمی

کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان ، اصفهان

فرزانه درخشان بابائی

کارشناس ارشد جغرافیایی طبیعی

علیرضا آل ابراهیم

مربی گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور واحد دهاقان

چکیده

در عصر حاضر که بحران آب بسیاری از کشورهای جهان را تهدید می کند معرفی تکنولوژی منطبق با رویکرد کاستن از هدر رفت و بهبود کیفیت آب، گام موثری در کاستن از دامنه بحران حاصل از پدیده خشکسالی است. در همین راستا در چند دهه اخیر سیستم های تالابی شکل، طراحی و ساخته شده اند که برخی از همین فرآیندها را برای نگهداشت، بازیافت آب وایجاد فضای سبز در حاشیه شهرها، مناطق صنعتی و زراعی انجام می دهند. تالاب های ساخته شده در سطح جهان اکنون برای اصلاح کیفیت آبها در مواجه با منابع آلاینده ثابت و غیر ثابت از جمله روانابها، سیلابها، فاضلاب های خانگی و زراعی زهکش های معادن ذغال سنگ بکار می روند. لذا راندمان اینگونه سیستم ها در بهبود کیفیت و نگهداشت آبها باعث شده که تعداد آنها به سرعت در جهان افزایش یابد. در این پژوهش به مکان یابی نواحی مناسب برای احداق تالاب های مصنوعی در شمال غرب تهران با استفاده از تلفیقی از دو روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP و منطق فازی پرداخته شد. پس از تهیه لایه های اطلاعاتی و مشخص نمودن وزن هر یک از لایه ها به روش AHP و استاندارد سازی این لایه ها با استفاده از منطق فازی در GIS وزن هر کدام از لایه ها در لایه استاندارد شده ضرب گردید و سپس با تلفیق نقشه های حاصله، نقشه مکانیابی نواحی مناسب و نامناسب برای تالاب مصنوعی به دست آمد. نتایج نشان می دهد که در قسمت شمالی منطقه مورد مطالعه به دلیل ارتفاع زیاد برای احداث تالاب شهری امتیاز بسیار کمی دارد. در واقع تقریباً 18 درصد از مساحت منطقه که شامل شمال و شمال غرب منطقه مورد مطالعه می باشد، امتیاز بسیار کمی را برای احداث تالاب به خود اختصاص داده است. حال آن که مناطق با امتیاز بسیار خوب با اختصاص 34 درصد از مساحت منطقه، در جنوب و جنوب شرق منطقه مورد مطالعه واقع شده اند.

کلیدواژه ها

مکان یابی، منطق فازی، تالاب مصنوعی، تهران، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.