روش تدوین برنامه ریزی راهبردی در شهرداری با استفاده از SWOT و QSPM و نحوه تعیین شاخص های ارزیابی آن
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک
- کد COI اختصاصی: ICSM10_031
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2809
نویسندگان
دانشجوی دکترای مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی مالک اشتر
مدیر کل دفتر برنامه و بودجه سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور
چکیده
فرهنگ و ادبیات برنامه ریزی ، مدیریت و استراتژی آکنده از مدلهای مختلف فرایند مدیریت استراتژیک است که هر کدام به روشهای متفاوتی به تدوین و راهبری فعالیتهای این فرایند می پردازد . جهت آشنایی هر چه بیشتر با روند برنامه ریزی استراتژیک و اجزاء هر کدام ابتدا مروری اجمالی بر اجزاء مطروحه در فرایندهای برنامه ریزی خواهیم داشت و در قسمتهای بعدی این مجموعه مراحل عملیاتی برنامه راهبردی را معرفی خواهیم نمود. اداره مطلوب شهرهای کشور بدون مدیریت یکپارچه شهری امکان پذیر نمی باشد و مدیریت یکپارچه شهری همان نگاه سیستمی است که نتیجه آن برنامه راهبردی شهرها می باشد. با توجه به مطالعاتی که در حوزه های مختلف مدیریت استراتژیک انجام شده است، در هیچ یک از این حوزه ها به طور خاص به روند تدوین برنامه ریزی استراتژیک شهرداری ها و منابع و شاخص های ارزیابی آن پرداخته نشده است. در این مقاله که حاصل مطالعات گسترده و پژوهش نویسندگان این مقاله در سازمان شهرداری های کشور می باشد، با استفاده از ادبیات تحقیق و تجربیات موجود در شهرداری های کل کشور و مطالعات انجام شده توسط صاحب نظران در این حوزه یک مدل مفهومی مناسب جهت تدوین برنامه ریزی راهبردی در شهرداری های کشور ارائه شده است. در این مدل سعی شده است کلیه حوزه های کاری برنامه ریزی راهبردی شهرداری ها مورد مطالعه قرار گیرند. سپس روند تدوین برنامه ریزی راهبردی در شهرداری ها با توجه به دستورالعمل سازمان شهرداری ها ارائه شده است. در قسمت دوم شاخص های سنجش برنامه ها و واحدهای سنجش و ارزیابی آنها ارائه شده است. جهت تعیین اهداف راهبردی و اولویت بندی آنها تکنیک SWOT و QSPM و نحوه اجرای آنها در شهرداری ها تشریح گردیده است. مدل پیشنهادی در این مقاله از پنج مرحله تشکیل گردیده است: 1 تدوین چشم انداز، مأموریت و اهداف بلند - مدت و ارزش های محوری 2 مسأله یابی و تحلیل موقعیت شهر و شهرداری و تشکیل ماتریس - SWOT 3 تعیین اهداف راهبردی و تعریف - راهبردها و اولویت بندی آنها با استفاده از QSPM و تعیین شاخص های پایش و ارزیابی 4 تدوین برنامه های عملیاتی و اجرایی و تعیین منابع و - ملزومات و زمانبندی آنها 5 ارزیابی و نظارت بر عملکرد برنامه ها و شناسایی انحرافات و ارائه راه حل مناسب. مدل پیشنهادی می تواند علاوه بر - شهرداری ها در سامان های مشابه نیز مورد استفاده قرار گیرد. این نوشتار بر ارائه متدولوژی تدوین برنامه استراتژیک سازمانی تدوین گردیده است و حوزه ها و نمودارها و جداول آن به صورت طرح جامع اجرایی می باشد.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.