مدیریت بقاع متبرکه با رویکرد توسعه ی گردشگری پایدار شهری (نمونه موردی: امامزاده هاشم گیلان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گردشگری و طبیعت گردی ایران زمین
  • کد COI اختصاصی: CTEI02_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر رحمانی

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

فاطمه معینی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری،دانشگاه شیراز، ایران

شهدیه زارعیان جهرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری،دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

گردشگری به عنوان روبه رشدترین صنعت اشتغالزا در دنیا و دومین صنعت درآمدزا پس از نفت، در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است، علاوه بر آن برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه نیز از گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه ی پایدار یاد می کنند. یکی از انواع گردشگری، گرئشگری مذهبی است. صاحب نظران صنعت گردشگری بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگی – مذهبی خاص ایران در میان کشورهای دیگر، گردشگری مذهبی جای رشد و توسعه ی بسیاری در کشور ما دارد. با این وجود گردشگری مذهبی در ایران با وجود 8919 مکان مذهبی مقدس، هنوز فاقد ساماندهی تخصصی و متمرکز بوده و این وضعیت نابسامان حتی در شهرهای اسلامی مهمی همچون مشهد و قم نیز مشاهده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی توریسم مذهبی و ارائه ی رهیافت های آن در شهر گیلان با در نظر گرفتن کاربری شاخص مذهبی امامزاده هاشم و بقعه ی متبرکه ی آن به منظور نیل به توسعه ی پایدار می باشد. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی و به صورت اسنادی – کتابخانه ای و تکنیک مشاهده، مصاحبه، تصاویر و غیره است. یافته های پژوهش حاکی از آن پتانسیل بالای طبیعی، تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی امامزاده هاشم شهر گیلان در ارتقای صنعت گردشگری مذهبی می باشد. در پایان نیز پیشنهادات لازم برای اجرای نمودن و عملیاتی کردن ابعاد مختلف بیان شده است که می تواند برای برنامه ریزان و نیز مسئولان اجرایی به منظور دستیابی به اصول پایدار در شهرهای اسلامی کشور قابل استفاده قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

بقاع متبرکه، گردشگری، شهر اسلامی، توسعه ی پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.