مقایسه اثر تنش شوری بر برخی پارامترهای جوانه زنی دو رقم گل گاوزبان ایرانی (Echium amoenum) و گیاه گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تنش شوری در گیاهان و راهکارهای توسعه کشاورزی در شرایط شور
  • کد COI اختصاصی: SPDSA01_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1089
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا محمدی

گروه زیست شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس

بهمن خلدبری

گروه زیست شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس

مجتبی جعفری نیا

گروه زیست شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس

چکیده

تنش شوری یکی از تنش های مهم غیر زیستی است که می تواند باعث کاهش رشد و نمو گیاهان شود. گیاه گاوزبان گیاهی از خانواده گاوزبان بوده که دارای خواص متعدد دارویی می باشد. مرحله جوانه زنی یکی از مهمترین و حساس ترین مراحلزندگی یک گیاه محسوب می شود. در این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه برخی پارامترهای جوانه زنی گیاه گاوزبان ایرانیEchium amoenum(و گاوزبان اروپاییBorago officinalisتحت تنش شوری آزمایشی در قالب طرح کاملأ تصادفی و با سه تکرار در آزمایشگاه علوم گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات فارس طراحی گردید. تیمارهای شوری شامل سطوح0و25و50و100و150 میلی مولار نمک طعام بود. نتایج نشان داد که گیاه گاوزبان ایرانی دارای درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و ضریب جوانه زنی بیشتر در سطوح شوری نسبت به گونه اروپایی می باشد و در گیاه گاوزبان اروپایی پارامترهای میانگین زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، تعداد ریشه فرعی و ضریب آلومتری بیشتر ازگاوزبان ایرانی بوده است. شوری روی هر دو گونه موثر بوده و باعث کاهش پارامترهای جوانه زنی گردیده است. نتایج همچنین نشان داد گرچه گونه ایرانی دارای درصد و سرعت جوانه زنی بیشتر در شرایط شوری می باشد اما گونه اروپایی پس از جوانه زنی توانایی بیشتری در رشد و پارامترهای رویشی از خود نشان می دهد

کلیدواژه ها

شوری، گل گاوزبان ایرانی ، گل گاوزبان اروپایی ، جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.