بررسی تاثیر خراشدهی شیمایی با اسید کلریدریک بر شکستن خواب بذر گیاه پنیرک Malva sylvestris

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی محیط زیست و تولیدات گیاهی
  • کد COI اختصاصی: NCEPP01_262
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 955
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید حقانی منتظری

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

رضا صدرآبادی حقیقی

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

کیومرث بخش کلارستاقی

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

پنیرک Malva sylvestris از گذشته دور و در طب سنتی کاربردهای متعددی داشته است. ازدیاد این گیاه از طریق بذرش صورت می گیرد ولی به علت وجود رکودفیزیکی در پوسته بذر آن سبز شدنش با مشکل مواجه است.به همین علت و به منظور بررسی اثر تیمار غلظت های مختلف اسید کلریدریک در زمان های مختلف بر شاخص های جوانه زنی بذر پنیرک، این آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1389-1390 جرا گردیدودر این آزمایش اثر 3 غلظت اسید کلریدریک (0, 6 و 12 نرمال) در 5 زمان (1, 2, 3, 4, 5 دقیقه) بر روی صفات طول ریشه چه ، طول ساقه چه ، درصد و سرعت جوانه زنی و بنیه بذر مطالعه گردید. نتایج نشان داد اثر غلظت اسید بر تمامی صفات مورد مطالعه و اثر زمان نیز به جز سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه بر سایر صفات معنی دار بود. افزایش غلظت اسید و همچنین افزایش مدت زمان تیمار با اسید در تمامی صفات مورد مطالعه در مقایسه با شاهد باعث کاهش معنی داری گردید و بطور کلی میتوان چنین استنباط نمود که اسید کلریدریک حتی در غلظت های کم نه تنها باعث بهبود خصوصیات جوانه زنی نمی گردد بلکه موجب آسیب رسیدن به بذر و کاهش درصد و سرعت جوانه زنی می گردد.

کلیدواژه ها

اسید کلریدریک ، بنیه بذر ، پنیرک ، خراش دهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.