اصلاح قیرباپلیمرهای داخلی برمبنای الزامات فنی سیستم روسازی راه
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
- کد COI اختصاصی: ICCAU01_2540
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 915
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی عمران راه و ترابری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
دانشیارمهندسی عمران دانشگاه تربیت مدرس مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
چکیده
وجود ارتباط اساسی میان خواص و رفتار قیر با عملکرد مخلوطهای آسفالتی سبب شده که قیر به عنوان یکی از اجزاء اصلی و موثر در عملکرد مطلوب این مخلوطها، مورد توجه قرار گیرد. از طرف دیگر، ضعف عملکردی قیر خالص در طول دوره سرویسدهی در سیستم روسازی راه، لزوم اصلاح این جزء اساسی ساختار روسازی را بیش از پیش آشکار می سازد. در این تحقیق، با هدف تکیه بر محصولات پلیمری شرکت های پتروشیمی داخلی در جهت بهبود و ارتقاء ویژگیهای مهم عملکردی آسفالت، اثر ترکیب کوپلیمر تصادفی استایرن بوتادین (SBR) و پلی اتیلن سبک (LDPE) به عنوان ماده اصلاحکننده، با قیر با درجه نفوذ 100 – 85 مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور، پلیمرهای مذکور در شرایط فرآیندی معین و با درصدهای وزنی متفاوت با قیر مخلوط گردیده و مجموعهای از آزمایشهای تجربی استاندارد شامل درجه نفوذ، نقطه نرمی و خاصیت انگمی بر روی نمونه های قیر خالص و قیرهای اصلاح شده انجام گرفت. در ارزیابی خواص رئولوژیکی نمونهها در محدوده دماهای میانی و بالای عملکردی، از دستگاه رئومتر برش دینامیکی و دستگاه ویسکومتر چرخشی استفاده شد و آزمایش پایداری ذخیره سازی نمونههای اصلاح شده مطابق روش استاندارد انجام گردید. نتایج به دست آمده از آزمونهای تجربی و تحلیلهای مکانیکی - دینامیکی نشان دهنده تغییر و در برخی موارد بهبود خواص قیر در نتیجه ترکیب با پلیمر در محدودههای دمایی مورد نظر می باشند. همچنین مشاهده شد که برخی از نمونههای قیر – پلیمر، با توجه به عدم سازگاری ساختاری، دارای پایداری ذخیرهسازی نیز می باشندکلیدواژه ها
قیراصلاح شده ، پلی اتیلن سبک ، استایرن بوتادین رابر ، خواص رئولوژیکیمقالات مرتبط جدید
- Optimizing Subway Timetables and Headways Using Image Processing Techniques
- کاربردهای دوقلوی دیجیتال در کنترل ترافیک شهری
- یک روش سریع و موثر در تشخیص افراد در تصاویر ویدیویی مبتنی بر بهبود عملکرد ادغامدر روش توجه متقابل تکرار ی
- امکان سنجی به کارگیری هوش مصنوعی در تجهیزات ترافیکی شهر مبارکه
- مروری بر مدل های تخصیص ترافیک
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.