پیامدهای هوشمندسازی خدمات شهری درشهرهای ایران منطقه 2شهرداری تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_2312
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 504
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه نخعی

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیاوبرنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان

اسفندیار بندریان

استادیاردانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان

مریم کریمیان بستانی

استادیاردانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان

چکیده

امروزه، فناوری اطلاعات یکی از مهم ترین ابزارهای استراتژیک در مدیریت و اداره صحیح مجموعه های انسانی است. با رشد روز افزون شهر نشینی و مشکلات ناشی از آن و با توجه به پیامدهایی که صنعت و مدرنیزاسیون در زندگی شهری به همراه داشته است. در چنین فضایی توجه به مؤلفه های مناطق خلاق و هوشمند که یکی از مهم ترین اولویت های برنامه ریزان و سیاست گذاران است ضروری می باشد. شهرداری یکی از مهمترین نهادهای مدیریت شهری در ساختارهای اجتماعی و سیاسی محسوب می شود که تحت تاثیر انقلاب اطلاعات و ارتباطات قرار گرفته است. به همین دلیل، حرکت به سوی تحقق دولت الکترونیکی به عنوان یکی از محورهای بحث فضای مجازی مطرح شده است.در مدیریت ارتباط با شهروند، هدف اصلی شناخت نیازها و خواسته های شهروندان و تلاش در راستای بهبود ارائهخدمات و افزایش سطح رضایتمندی آنان است. ابزارهای دولت الکترونیکی به سازمان ها یاری می رساند تا به جای ارتباط سنتی و سلسله مراتبی، ارتباطی پویا، رضایت بخش و توام با تعامل موثر با شهروندان برقرار کنند.این مقاله با عنوان بررسی پیامدهای هوشمند سازی خدمات شهری در شهر های ایران بر بهبود کیفیت زندگی در منطقه ٢ شهرداری تهران به دنبال آن است تا به این سؤال اصلی پاسخ دهد که هوشمند سازی خدمات شهری چه تاثیری بر کیفیت زندگی در شهرهای ایران دارد و این فرایند چه پیامدهای مثبت و منفی خواهدداشت؟ در این راستا کاهش آلودگی های زیست محیطی، کاهش مصرف سوختهای فسیلی، کاهش هزینه ها، کاهش زمان انجام کارها و کاهش سفرهای درون شهری به عنوان پیامدهای مثبت و سختی استفاده از روشهای الکترونیک، عدم دسترسی به ابزارهای فن آوری اطلاعات، امنیت کمتر و فشار به زیرساختهای شبکه های ارتباطی را به عنوان پیامدهای منفی می توان بر شمرد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شهرداری منطقه ٢ تهران و همچنین ساکنان منطقه ٢ می باشد.در این پژوهش از دو روش توصیفی، استنباطی و آزمونهای ضریب همبستگی ومدل رگرسیونی استپ وایز استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فرضیات این پژوهش مورد تایید قرار گرفته و هوشمند سازی خدمات شهری در شهر های ایران بر بهبود کیفیت زندگی ساکنان منطقه ٢ موثر بوده است.که انعکاس این فعالیتها قرارگرفتن اصل توسعه پایدار درفرایندتحول وتوسعه شهری وخط مشی مدیریت شهری می باشد

کلیدواژه ها

فناوری اطلاعات ، ابزاراستراتژیک ، مناطق هوشمند ، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.