مدیریت استراتژیک بحران و کاهش خطرپذیری سوانح طبیعی با استفاده ازفناوری فضایی RS,GIS

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_2155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 801
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی پناهی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز استادیارگروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری تبریز ایران

حسین کریم زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز استادیارگروه جغرافیا وبرنامه ریزی شهری

سینا تاج بخش شیشوان

دانشجوی عمران دانشگاه تبریز

چکیده

حوادث طبیعی، بدون آنکه بشر قادر به تأثیر گذاری مستقیم برآنها باشد به وقوع می پیوندد و زندگی اجتماعات انسانی را به مخاطره می اندازد. بلایای طبیعی یکی از موانع اصلی رشد و توسعه هر کشور محسوب می گردد و همواره وقوع آن به عنوان سدی بر سر راه توسعه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی قرار دارد و چنانچه شدت بلایا بیشتر باشد، برنامه های توسعه ملی با مشکلات بیشتری همراه خواهد بود. استفاده فن آوری فضائی می تواند در تهیه و ارائه اطلاعات مورد نیاز در هر یک از فازهای مدیریت بلایا نقش قابل توجهی ایفاء نماید. خدمات ماهواره ای و دیگر کاربریهای باند پهن و ماهواره های دریافت راه دور قادر به تهیه و ارائه اطلاعات مورد نیاز هستند. بلایا اگر چه قابل پیشگیری نیستند اما از طریق استفاده از تکنولوژیهای GIS که الزامات اطلاعاتی فازهای مختلف برنامه مدیریت بلایا را فراهم می کنند می توان پتانسیل قابل توجهی برای کمینه سازی اثرات اجتماعی و اقتصادی خطرات طبیعی آنها ایجاد نمود. رشد سریع و پیش رونده فناوری های نوظهور، دورنمای روشن و امیدوارکننده ای را در استفاده از این فناوری ها در همه فعالیت های قبل، حین و بعد از بلایا ترسیم کرده است. به طور معمول دستیابی به اطلاعات در زمان بحران امری وقت گیر، هزینه بر است که دلیل آن پراکندگی اطلاعات ذخیره شده در سازمانهای مربوط، عدم دقت کافی اطلاعات ، کافی و کاربردی و به روز نبودن اطلاعات به دلیل شرایط بحران است. از طرفی دیگر هر گونه برنامه ریزی بدون دسترسی به اطلاعات کامل محکوم به شکست خواهد بود GIS دسترسی آسان و ، طبقه بندی شده به این اطلاعات در مراحل مختلف مدیریت بحران را ممکن میسازد . اطلاعاتی که در حد اقل زمان فراهم شده، کاربردی، دقیق و مقرون به صرفه اند. با توجه به توانایی های این سیستم در آنالیز اطلاعات اولیه، خروجی های مورد نیاز در هر مرحله از مدیریت بحران کاربرد خواهد داشت. در مقاله حاضر انواع کاربرد های فن آوریهای فوق الذکر همراه با ویژگیها، اطلاعات و نقشه هائی که می توانند ارائه نمایند و نیز مثالهای موردی ارائه گردیده است. امید است با برنامه ریزی لازم در داخل کشور نسبت به استفاده بهتر از این فن آوریها در مدیریت بحران و بلایا اقدام لازم به عمل آید

کلیدواژه ها

بلایا، فن آوری فضائی، مدیریت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.