تحلیل مکانی فضایی بافت شهری باتاکیدبرنقش محوری محلات نمونه موردی شهرنائین

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_2120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده برزواصفهانی

کارشناس ارشدبرنامه ریزی شهری کارشناس کارگروه تخصصی امورزیربنایی وشهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان

فاطمه فرازبخت

کارشناس ارشدطراحی شهری مدرس موسسه آموزش عالی دانش پژوهان اصفهان ایران

چکیده

در دوره تحولات جدید شهرنشینی و مشکلات ناشی از آنها ، مراکز و بافتهای تاریخی شهرها بیش از سایر نقاط شهری در معرض تاثیرات توسعه شهری قرار گرفته اند. چنانکه پیامدهای این موضوع را در سیمای شهرهای تاریخی دنیا و به ویژه شهرهای تاریخی ایران ، به روشنی می توان دید. بررسی و تحلیل رشد و توسعه مکانی فضایی شهرها و نیز شناخت عوامل و نیروهای موثر بر ساختار فضای شهری ، فرایند اجتماعی – سیاسی شهرها و تاثیرات آنها در زندگی کنونی ضرورت می یابد. نسل جدید شهرنشینان از آنجا که احساس تعلق خاطر قوی نسبت به فضای شهر ندارند در حفظ و نگهداری و ساختن آن احساس مسئولیت ، تعهد و مشارکت نمی کنند به همین دلیل نیز به راحتی قواعد، قوانین و هنجارهای شهرنشینی و شهروندی را زیر پا گذاشته و بعضاً امکانات و خدمات شهری را تخریب یا به آن آسیب می رسانند ، چرا که آنها را از آن خود نمی دانند. احیای هویت شهری در گروه هضم و جذب گروههای جدید در بافت و محلات شهر و از این طریق تقویت احساس مسئولیت و تعهد اجتماعی و آموزش فرهنگ شهر نشینی و شهروندی است.بافتهای تاریخی و قدیمی شهر های کشور که در اغلب موارد هسته اولیه و اصلی آن شهرها را تشکیل می دهد، از یک طرف جزو میراث فرهنگی و تاریخی آن شهرها محسوب شده و حفظ ،بهسازی کالبدی و توانمند سازی عملکردی آنها اجتناب ناپذیر می باشد و از طرف دیگر اغلب این بافتها با گذشت زمان و عدم توجه و نگهداری مناسب ، دچار فرسودگی و اضمحلال کالبدی و عملکردی می گردند.شناسایی وضعیت کالبدی و عملکردی این بافتها به منظور برنامه ریزی و مدیریت حفظ و نگهداری آنها از اقدامات اولیه و مهمی است که باید صورت پذیرد. بر این اساس در این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی مبانی نظری مکان و فضا بافت تاریخی شهر نائین از نظر رشد و توسعه مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت جهت ارتقا کیفی کالبدی –فضایی این بافت پیشنهاداتی ارائه می گردد

کلیدواژه ها

فضای شهری ، مکان شهری ، بافت قدیم ، محلات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.