ارائه راهکارهای مناسب برای بند تنظیمی گتوند جهت مدیریت مخزن سدگتوند علیا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_0688
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 921
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر کاظمی نجف آبادی

کارشناس ارشد شرکت مهندسی مهاب قدس، سد و نیروگاه رودبار لرستان

چکیده

سد گتوند علیا در استان خوزستان، 03 کیلومتری شمال غربی شهرستان شوشتر و 11 کیلومتری شهرستان گتوندواقع گردیده و آخرین سد مخزنی است که بر روی رودخانه کارون احداث می گردد. این سد با ارتفاع حدودی 183 متربلندترین سد خاکی کشور از نوع سنگریزه ای و هسته رسی می باشد. سدتنظیمی گتوند در ١١ کیلومتری پائین دست سد گتوند و در بالادست شهر گتوند و به فاصله ٤ کیلومتری از آن احداث شده است. هدف اولیه از احداث بند تنظیمی،انحراف آب و تامین نیازهای آبی کشاورزی اراضی دشت عقیلی و گتوند بوده است. باتوجه به حجم کم مخزن امکان کنترل سیلاب را نداشته و در زمان وقوع سیلاب با قطع بهره برداری، کل جریان سیلاب را به پائین دست هدایت میکند.با در نظر گرفتن فعالیت سد گتوند علیا در موقعیت اوج مصرف لازم است جهت تنظیم آب پایین دست در مواقعی کهنیروگاه فعال نیست آب به پایین دست انتقال یابد که این خود سبب کاهش حجم آب مخزن می گردد. همچنین با توجه به حجم کم سد تنظیمی امکان ذخیره سازی آب و مدیریت جریان آب وجود ندارد. هدف از این مقاله، تدقیق حجم لازممخزن )برای تامین دبی مورد نیاز کانالهای آبگیر طرفین و نیز تامین نیازهای زیست محیطی و نیازهای بهره برداری از رودخانه کارون در پائین دست سد( و ارایه راهکارهای فنی و اقتصادی جهت دستیابی به حجم مورد نظر می باشد. پیشبینی راهکاری با حداقل تغییرات ضمن کاهش قابل ملاحظه هزینه ها، از ایجاد وقفه در بهره برداری از سد تنظیمی و بویژه از وقفه در بهره برداری از کانالهای آبیاری پیشگیری خواهد نمود

کلیدواژه ها

سد گتوند علیا، بند تنظیمی، مدیریت مخزن، راهکار فنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.