کنترل Macrophomina phaseolina در بقایای گیاهی با استفاده از Trichoderma harzianum

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA02_576
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 640
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاختک طلیعی

گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبد کاووس

ناصر صفایی

گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس

محمدعلی آقاجانی

بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

قارچ Macrophomina phaseolina عامل پوسیدگی ذغالی در مناطق عمده ی کشت سویا در ایران و جهان است. در این مطالعه تاثیر Trichoderma harzianum بر کنترل جمعیت M. Phaseolina در بقایای گیاهی طی زمان، در شرایط محیطی استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. بقایای ریشه سویا آلوده به M. phaseolina در پاکت های پلی پروپیلنی منفذدار قرار داده شد و در دو خاک آلوده به M. phaseolina و استریل که با زادمایه T. harzianum مایه زنی شده بودند ( +T ) مدفون گردید و با تیمار شاهد بدون مایه زنی -T مقایسه گردید اما افزودن T. harzianum به خاک تاثیر معنی داری 0/01 > P بر فراوانی جداسازی M. phaseolina داشته است.بررسی میکروسکوپی مکانیسم های مایکوپارازیتیسم ازطریق کشت متقابل روی اسلاید نشان داد که T. harzianum می تواند از طریق تماس، پیچش هیفی و لیزکردن جدار میسلیوم ها بر M. Phaseolina اثر گذارد. بر اساس این نتایج T. harzianum قادر است به عنوان مایکوپارازیت و تجزیه کننده ی قوی مواد گیاهی، سبب کاهش جمعیت M. phaseolina در بقایای گیاهی مدفون در خاک شود.

کلیدواژه ها

پوسیدگی ذغالی سویا، Macrophomina phaseolina|، Trichoderma harzianum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.