اولین گزارش گونه Cladobotryumdendroides به عنوان عامل بیماری تارعنکبوتی قارچ دکمه ای سفید از استان اردبیل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA02_103
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد شهریار

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی،دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی داوری

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

مهدی بهنامیان

استادیار گروه باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

فاطمه علی حسین زاده

کارشناس ارشد بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

امروزه با توجه به اهمیت بالای قارچ خوراکی دکمه ای سفید (Agaricus bisporus) در تامین مواد غذایی مورد نیاز بشر، بیماریهای این محصول در تمام دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار گرفته است. بیماری تارعنکبوتی با عامل قارچی Cladobotryum dendroides از بیماریهای مهم قارچ دکمه ای محسوب میشود. طی سالهای 1392- 1391 واحدهای عمده پرورش قارچ خوراکی دکمه ای در استان اردبیل از لحاظ آلودگیهای قارچی مورد بازرسی و نمونه برداری قرار گرفتند. پس از جداسازی قارچهای بیمارگر از کلاهکهای آلودهبه روشهای متداول و خالصسازی آنها به روش نوکریسه،از ویژگی های ماکروسکوپی و میکروسکوپی شامل مشخصات پرگنه روی محیط کشت PDA,MEA و اندازه و شکل کنیدیوم ها و کنیدیوم برها برای شناسایی استفاده شد. در بین جدایه های به دست آمده تعداد 5 جدایه به گونه C.dendroides این بیمارگر انگل اختیاری بوده و در خاک پوششی و روی اندام های قارچهای دکمه ای رشد و نمو می کند. میسلیوم بیمارگر ابتدا به رنگ سفید سپس به رنگ زرد و در نهایت با اسپورزایی شدید به رنگ صورتی مایل به قرمز در سطح بسترهای آلوده مشاهده میشود. در برخی سالها این بیماری یکی از عوامل مهم خسارتزا در واحدهای تولیدی برخی مناطق کشور به شمار میرود. در این تحقیق، گونه C. dendroides برای اولین بار از واحدهای تولیدی قارچ دکمه ای استان اردبیل گزارش میشود.

کلیدواژه ها

قارچ دکمه ای، بیمارگر، اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.