بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره های حاصل از ریشه ی گیاه خوشاریزه ی شرقی Echinophora orientalis برروی Amaranthus retroflexus

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA02_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا بنی ابراهیم

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

سیدمهدی رضوی

دانشیار و عضو هیئت علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

علیرضا قاسمیان

استادیار و عضو هیئت علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

چکیده

پدیده آللوپاتی، تداخل شیمیایی یک گونه گیاهی با جوانه زنی ، رشد وتکوین سایر گونه های گیاهی است. در این مطالعه اثر آللوپاتیک عصاره های ریشه ی گیاه خوشاریزه ی شرقی Echinophora orientalis بر جوانه زنی و رشد ریشه چه و ساقهچه علف هرز تاج خروس ) Amaranthus retroflexus L( مورد بررسی قرار گرفت. گیاه خوشاریزه ی شرقی، گیاهی چند ساله از تیرهی چتریان بوده که در ترکیه، ایران وقفقاز پراکنش دارد. گیاه مذکور در تیر ماه 1390 از آذربایجان شرقی جمع آوری شد. 170 گرم از ریشه ی خشک شدهی آن پودر شده و با دستگاه سوکسیله و با حلالهای n- هگزان، دیکلرومتان و متانول به ترتیب عصارهگیری شدند. غلظتهای 001/0 ، 01/0، 1/0، 1 و 10 میلی گرم بر میلیلیتر از هر عصاره تهیه و از آب مقطر به عنوان تیمار صفر یا شاهد استفاده شد. برای هر تیمار غلظت 1 تکرار در نظر گرفته شد. .نتایج حاکی از معنیدار بودن اثر مهاری عصاره ها بر رشد ساقه چه و ریشه چه بذر تاج خروس در سطح احتمال 1 درصد بود. بیشترین اثرهگزان ای و دی کلرومتانی تاثیر بازدارنده در جوانه زنی –n مهاری در غلظتهای 10 و 1 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. عصاره هایهگزان ای و دی کلرومتانی به ترتیب تاثیر –n داشتند اما عصاره متانولی هیچ اثری بر جوانه زنی نداشت. در میان عصاره ها، عصاره هایبازدارندگی بیشتری در همه ویژگی های فیزیولوژی مورد مطالعه در این پژوهش نشان دادند. اثرات آللوپاتی این گیاه احتمالاً به علت وجودمتابولیتهای ثانویه مثل کومارینها میباشد که عمدتاً در اعضای تیرهی چتریان دیده میشود.

کلیدواژه ها

آللوپاتی ،Echinophora orientalis تاج خروس ، متابولیتهای ثانویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.