سال انتشار: 1393
کد COI مقاله: NCRRAF03_205
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 653
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 19 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ارزیابی زمان رسیدن به محل حادثه توسط پایگاه های امداد رسانی در مسیرهای منتهی به شهر قم بر حسب تعداد پایگاه های امدادی در مسیر
چکیده مقاله:
هر ساله هزاران نفر در جهان جان خود را بر اثر حوادث جاده ای از دست می دهند و متأسفانه ایران نیز یکی ازرتبه های بالای مرگ و میر جاده ای را به خود اختصاص داده است. سازمان بهداشت جهانی در گزارشی سهمقربانیان سوانح رانندگی در جهان را دو درصد از مجموع فوتی ها عنوان کرده در حالی که این رقم در ایران دهدرصد می باشد. اکنون تصادفات جاده ای در ایران بیش از بیست برابر کشورهای صنعتی است. میزان کشتهشدگان تصادفات جاده ای در دنیا به ازای هر ده هزار خودرو 3 نفر بوده درحالی که در کشور ما به ازای هر دههزار خودرو 33 می باشد. عوامل مؤثر در کاهش آمار مذکور را میتوان به دو دسته عوامل پیشگیری کننده (قبلاز سانحه) و عوامل امدادی (پس از سانحه) تقسیم کرد. بدیهی است یکی از عوامل مهم کاهش تلفات جاده ایمدیریت صحیح امداد و نجات میباشد. در تحقیق حاضر با استناد به آمار و ارقام دریافتی از سازمان اوژانس وفوریت های پزشکی استان قم و با توجه به تعداد پایگاه های امدادی محور بزرگراهی اراک - قم به عنوان یکی از مسیرهای پر ترافیک و حادثه خیز منطقه مرکزی ایران زمان بهینه رسیدن مأمورین امداد و نجات به محل وقوعحادثه مورد ارزیابی قرار گرفته است.
کلیدواژه ها:
حوادث جاده ای پایگاه امداد رسانی جاده ای زمان رسیدن به محل حادثه
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا NCRRAF03_205 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/271401/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:موید فر، رضا و حمصی، محمد صادق و هاشمی، بنفشه سادات،1393،ارزیابی زمان رسیدن به محل حادثه توسط پایگاه های امداد رسانی در مسیرهای منتهی به شهر قم بر حسب تعداد پایگاه های امدادی در مسیر،سومین کنفرانس ملی تصادفات جاده ای، سوانح ریلی و هوایی،زنجان،https://civilica.com/doc/271401
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1393، موید فر، رضا؛ محمد صادق حمصی و بنفشه سادات هاشمی)
برای بار دوم به بعد: (1393، موید فر؛ حمصی و هاشمی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- پیوندی، پریوش، احسان نصیری، و علی عموزاده، 1384، بررسی تحلیلی ...
- عوامل موثر بر حوادث رانندگی، تدابیر بهبود نجات و امداد رسانی و مدیریت کاهش اثرات سوانح [مقاله کنفرانسی]
- سیده سوسن رئوفی _ دکتر سیروس ابراری و سارا بازرگان ...
- سازمان امداد و فوریت های پزشکی استان قم ...
- راهنمایی و رانندگی استان قم ...
- سالنامه ی آماری دانشگاه علوم پزشکی استان قم ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر همزمان اضافه کردن PPA و EBS بر رفتار دمای بالای قیر با استفاده از آزمایش MSCR
- بررسی تاثیر میزان اسیدیته قیر خالص بر روی خصوصیات عملکردی آسفالت میکروسرفیسینگ
- بهبود عملکرد شیارشدگی و خستگی مخلوط های آسفالتی با استفاده از قیر لاستیکی اصلاح شده با نانو رس
- توسعه مدل پیش بینی رفتار ویسکوالاستیک ماستیک اصلاح شده با استایرن بوتادین استایرن با برنامه ریزی ژنتیک چندژنی
- طراحی مخلوط های آسفالتی با دانه بندی باز برای روسازی های نیمه انعطاف پذیر
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- نقش رانندگی تدافعی در پیشگیری از تصادفات رانندگی
- استفاده از سرباره فولاد جهت تثبیت در زیرسازی جاده
- اطلس هواشناسی- جاده ای بزرگراه های کشور
- پهنه بندی سیلاب جاده ها (مطالعه موردی استان چهار محال و بختیاری)
- ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی (۳ . بررسی برخی دستورالعمل های ایمنی در تونل های جاده ای و ریلی)
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.