مدل سازی جریان آب زیرزمینی دشت تویسرکان با استفاده از مدل ریاضی GMS

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری، عمران و محیط زیست شهری
  • کد COI اختصاصی: ARCHITECTURE01_527
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه شکوهی

دانشجوی کارشناسی ارشد هدروژنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

عبدالنبی عبده کلاه چی

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

علیرضا مجیدی

مربی پژوهشی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

بهروز یعقوبی

کارشناس ارشد شرکت آب منطقه ای استان همدان

جواد بخشی پور آذر

کارشناس ارشد، شرکت آب منطقه ای استان آذربایجان غربی

چکیده

مصارف بی رویه و کنترل نشده منابع آب سطحی و زیرزمینی، تمرکز مصرف در برخی نقاط (عدم تعادل بین تقاضا و پتانسیل تامین آب) الگوی کشت نامناسب و عدم آبیاری صحیح، حفر چاه های متعدد و بهره برداری بی برنامه از آنها و همچنین کاهش نزولات جوی در چند دهه گذشته باعث بحرانی شدن وضعیت مناب آب زیرزمینی در اکثر دشت های کشور شده است استفاده از مدل سازی به عنون روشی کارآمد و کم هزینه به خوبی شناخت ماهیت پیچیده آبخوان را ممکن می سازد در این پژ< هش مدل آبخوان دشت تویسرکان با استفاده از نرم افزار GMS شبیه سازی شده است مدل ریاضی تهیه شده در یک دوره تنش یک دهه برای شرایط پایداری و برای یک دوره یک ساله از آبان 1387 تا مهر 1388 با 12 دوره تنش و هر دوره تنششالم یک گام زمانی، اجرا و واسنجی شد در طی مرحله واسنیج رقوم سنگ کف تصحیح و ضرایب هدایت هیدرولیکی و آبدهی ویژه آبخوان بهینه گردید. آنالیز حساسیت مدل در شرایط ناپایدار نسبت به پارامترهای مختلف نشان می دهد بیشترین حساسیت مدل به هدایت هیدرولیکی است. نرخ پمپاژ چاه های بهره برداری و آبدهی ویژه در درجات بعدی اهمیت قرار دارند صحت سنجی برای سال آبی 89-88 دقت و درستی مدل را تایید نموده و در نهایت مدل صحت سنجی شده برای پیش بینی وضعیت آینده آبخوان با در نظر گرفتن سناریو ادامه روند کنونی، به مدت چهار سال از تاریخ مهر 1392 تا مهر 1396 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان دهنده ادامه افت سطح آب در تمامی دشت ب ه جز قسمت های ابتدایی دشت است بیشترین افت سطح آب در قسمت های مرکزی دشت اتفاق می افتد.

کلیدواژه ها

افت سطح ایستایی، ضرایب هیدرودینامیکی آبخوان، مدل مفهومی، واسنجی، GMS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.