مطالعه تاثیر همزمان خشکسالی و چرای دام بر تنوع گونه های گیاهی نهبندان، خراسان جنوبی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش تغییر اقلیم و راهی به سوی آینده پایدار
  • کد COI اختصاصی: CCHFGG01_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 969
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شعله قلاسی مود

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه بیرجند

عباسعلی محمودی

کارشناس ارشد اداره کل منابع طبیعی بیرجند

عمر اموسی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه بیرجند

فخرالدین سهرابی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه بیرجند

چکیده

شناسایی گیاهان یک منطقه عامل مهم شناخت پتانسیل رویشی آن منطقه محسوب میگردد و در مدیریت صحیح و احیای پوشش گیاهی میتوان از آن استفاده کرد. این تحقیق به منظور شناسایی گونههای درختی و علفی دو منطقه تحت چرای دام و قرق به مساحت 4 هکتار (در هر منطقه، 100 پلات 10*10 متر به روش سینماتیک - تصادفی) در منطقه چاه بوک شهرستان نهبندان انجام و تاثیر خشکسالی و چرای دام روی تنوع گونههای گیاهی بررسی گردید. پوشش گیاهی شامل علفی و درختی جمع آوری و براساس فلورهای معتبر شناسایی و شکل زیستی گونه ها نیز بر اساس سیستم رانکایر تعیین شد. ارتفاع و قطر تنه گونه پسته وحشی Pistacia atlantica گونه غالب درختی منطقه نیز اندازهگیری شد. به طور کلی در منطقه قرق 46 گونه ، 41 جنس متعلق به 21 خانواده گیاهی شناسایی گردید و خانواده Asteraceae با 15 گونه بیشترین غنای گونهای را در منطقه دارا بود و در منطقه چرای شدید نیز 9 گونه، 9 جنس متعلق به 8 خانواده گیاهی شناسایی گردید . به طور کلی نتایج نشان میدهد که علی رغم خشکسالی 10 ساله و بارش کمتر از 80 میلی متر در منطقه زادآوری درختان بنه پس از قرق افزایش یافته بنابراین چرای دام به عنوان مخربترین عامل در منطقه باعث کاهش تعداد گونههای علفی و چوبی شده و نیز امکان زادآوری درختان بنه بسیار کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

تنوع گونه ای، فرق، چرای دام، خشکسالی، نهبندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.